Тръмп подписа заповед за социалните медии и обявява допълнителен закон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед в четвъртък, която предприема действия срещу цензурата на социалните медии. Той обяви, че ще търси създаването на допълнителен закон в това отношение.


Целта на разпоредбата е раздел 230 от Закона за благоприличието в областта на комуникациите, където да се премахне защитата от правна отговорност, ако социалните медийни компании действат за цензуриране или редактиране на съдържание.


"Днес сме тук, за да защитим свободата на изразяване от една от най-големите опасности", каза Тръмп, когато подписа документа в Овалния кабинет. „Писна ни", добави той.


Президентът заяви, че компаниите са имали "неконтролирана власт да цензурират и ограничават". Освен това той посочи технологичните гиганти като „монополни субекти".


По време на изявления пред журналисти Тръмп също съобщи, че неговата администрация се грижи парите на данъкоплатците да не отиват за тези видове компании, които „несправедливо потискат свободата на изразяване".


Освен това президентът отбеляза, че генералният прокурор на САЩ Уилям Бар ще има задачата да работи и със щатите за разработване на собствена правна уредба за компаниите в социалните медии.


От своя страна, Бар поясни, че самата заповед не отменя раздел 230.


В този смисъл администрацията оценява допълнително законодателство, което да допълва разпоредбата на президента. Освен това прокурорът обяви, че планира да продължи съдебни спорове срещу техническите гиганти, които в някои случаи вече са изправени срещу антитръстови разследвания.


Подписването на декрета идва малко след като Twitter постави линк за проверка на факти на два туита от президента, за да отрече твърденията му, че гласуването по пощата би довело до " изборни измами".


Тръмп реагира на същата платформа, обвинявайки Twitter в намеса в президентските избори през 2020 г. и „нарушаване на свободата на изразяване".


Малко след това Twitter се произнесе по въпроса и увери, че изпълнителната заповед има „реакционен и политизиран подход към исторически закон, раздел 230 защитава иновациите в Северна Америка и свободата на изразяване и поддържа демократичните ценности". И накрая, компанията смята, че „опитите за едностранното й ерозиране са заплаха за бъдещето на свободата на изразяване в интернет".

 

Преди това съоснователят на Twitter и изпълнителният директор на Джак Дорси отговори в сряда на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп срещу социалната мрежа, като потвърди отново ангажимента на компанията си да проверява информацията, свързана с изборите.


"Ще продължим да посочваме неправилна или противоречива информация за глобалните избори. И ще признаем всички грешки, които правим", написа Дорси.


Директорът на Twitter пое отговорност за противоречивата услуга за проверка на фактите, която платформата използва, за да оспори твърденията на Тръмп за измама при изборите. „Проверка на фактите: В крайна сметка има някой отговорен за нашите действия като компания и това съм аз", добави Дорси, след като помоли президента „да остави служителите му извън това".


Основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Цукърбърг заяви в сряда, че неговата компания няма да проверява твърденията на американския президент Доналд Тръмп или други политици.


"Ние имаме различна политика от Twitter в това отношение", заяви Цукърбърг в интервю, което каналът Fox News излъчи в четвъртък. „Твърдо вярвам, че Facebook не трябва да бъде арбитър на истината за всичко, което хората казват", каза той и добави, че според него частните компании и „особено тези компании в платформата не трябва да заемат това отношение".


Позицията, изразена от Цукърбърг, е в съответствие с позициите, които той вече защитаваше преди месеци. Така през декември миналата година той заяви в изявления пред CBS News, че „при демокрацията наистина е важно хората да видят за себе си какво казват политиците, за да могат сами да преценяват".

Станете почитател на Класа