Русия официално призна за заплаха от възраждането на нацизма и фашизма в чужбина

Честите случаи на изкривяване на историята, както и възраждането на фашизма и нацизма в други държави представляват реална заплаха за Русия, се казва в стратегията за борба с екстремизма до 2025 г., одобрена в петък от президента Владимир Путин.

„Истинската заплаха са случаите на умишлено изкривяване на историята, възраждането на идеите за фашизъм и нацизъм, които стават все по-чести в чуждите страни“, цитира документа ТАСС .

В стратегията се посочва, че „най-опасните прояви на екстремизма са разпалването на омраза или вражда, влошаването на достойнството на човек или група хора въз основа на пол, раса, националност, език, произход, отношение към религията, както и принадлежност към която и да е група“.

Основното средство за комуникация на екстремистките организации за привличане на хора в техните редици са станали информационни и комуникационни мрежи, включително Интернет, е обяснено в документа.

„Един от основните начини за дестабилизиране на социално-политическата и социално-икономическата ситуация в Руската федерация е привличането на различни групи хора за участие в некоординирани публични събития (включително протести), които умишлено се превръщат в безредици“, се казва в стратегията.

Също така е посочено, че привържениците на радикалните движения на исляма представляват особена опасност. Също така, „значително отрицателно въздействие върху ситуацията в страната оказват разрушителните дейности на някои чуждестранни организации и руски асоциации под техен контрол, осъществявани под прикритието на хуманитарни, образователни, културни, национални и религиозни проекти“.

В стратегията се подчертава, че целта на държавната политика в областта на противодействието на екстремизма е да защити основите на конституционната система на Русия, държавната и обществената сигурност, правата и свободите на гражданите от екстремистки заплахи чрез прилагане на организационни, законови мерки на федерално, религиозно и общинско ниво, които се разработват, като се вземат предвид мониторинга на резултатите в областта на противодействието на екстремизма.

В петък Путин подписа указ за одобряване на нова версия на Стратегията за борба с екстремизма до 2025 г. Приетият през 2014 г. документ бе актуализиран на фона на появата на нови възможни заплахи за националната сигурност.

Путин смята, че опитите за пренаписване на историята се извършват в страни, където има вътрешнополитическа борба и някои сили трябва да „развеселят електората“.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев  заяви , че западните историци и елитите на извратеното тълкуване на събитията от Втората световна война са насочени към унищожаване на съществуващата архитектура на международната сигурност и омаловажаване на ролята на Русия в света.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа