Момче откри 3500-годишна историческа глинена таблетка

На израелския археологически обект Тел Гема, едно момче на едва шест години намери 3500-годишна глинена таблетка с изображение на пленник. Откритието бе обявено публично от Израелския орган за антики.
Това е квадратна таблетка със страна приблизително три сантиметра, вероятно от късната бронзова епоха, с издълбана фигура, представляваща двама мъже, единият от които води другият с вързани ръце зад гърба му.
"Изглежда художникът, създал тази таблетка, е бил повлиян от представи, известни в древното близкоизточно изкуство", казаха археолозите. Освен това те смятат, че авторът е искал да наблегне на унижението на затворника, тъй като той е воден съвсем гол.
Според изследователите сцената символично изобразява борбите за власт на древния регион Ханаан със съседите му. Те дори предполагат, че изображението би могло да описва етническите различия между двата субекта и затова единият мъж изглежда тънък и с продълговато лице.
Непълнолетният е намерил таблетката случайно, докато се разхождал там със семейството си през март. Веднага я предал на властите и в замяна получил удостоверение за добър гражданин.
„Това отваря визуален прозорец за разбиране на борбата за господство в южната част на страната през Ханаанския период", информираха изследователите, след като обясниха, че таблетката допринася към археологическите и исторически изследвания в района.

Станете почитател на Класа