Великата Берлинска стена

На Центъра за политическа информация Алексей Мухин коментира скандала с американските биологични лаборатории в Украйна. Според експерта САЩ създават «стена» от подобни учреждения и военни бази около Русия.

"Великата Берлинска стена": САЩ панически изтриха информацията за биологичните си лаборатории около Русия

 

Законът на Съединените щати забранява създаването на биологични лаборатории в Северна Америка. Ето защо центровете за изследване на инфекции в голям брой се появяват в страни със „занижена политическа отговорност“. Американски вирусолози работят в Азербайджан, Грузия, Армения, Казахстан и Украйна.

 

"Великата Берлинска стена": САЩ панически изтриха информацията за биологичните си лаборатории около Русия

 

Именно лабораториите на територията на Украйна наскоро привлякоха вниманието на медиите. Депутатите на Върховната Рада от партията «Опозиционна платформа — за живот» поискаха от посолството на САЩ да оповести информация за случващото се в осем изследователски учреждения.

След това представители на САЩ изтриха цялата информация за лабораториите от официалните ресурси, без да дават никакви отговори.

 

"Великата Берлинска стена": САЩ панически изтриха информацията за биологичните си лаборатории около Русия

 

Мухин е убеден, че лабораториите не се появяват случайно на територията на страни, които граничат с Русия. Вашингтон се ръководи от геостратегически и военни мотиви, провеждайки изследвания на инфекции на границите на Руската федерация.

«Това е концепцията за Голямата Берлинска стена. Русия трябва да бъде заобиколена от бази и биологични лаборатории по простата причина, че това е възможно», обясни експертът.

„Домакините“ не се противопоставят на подобни организации, тъй като са много добре платени.

Според Мухин за една лаборатория се изразходват около 2,5 милиарда долара годишно.

Политологът също така предположи, че дейността на тези лаборатории може да не отговаря на заявените цели. Официално учените в тези центрове работят за ограничаване на разпространението на биологичното оръжие. В действителност те могат да създават вируси, които да заразяват хора с определени генетични признаци.

Създаването на такива оръжия се вписва в рамките на геополитическата конфронтация между САЩ и Русия.

Тя може да се наблюдава едновременно в много региони на планетата, но Русия има стратегическо предимство в Арктика, добави експертът.

 

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа