Тренд за 30 трлн. долара

Вече не става въпрос за догма, идеология или дори за политика. Големите пари отиват там, където има най-голям шанс те да се умножат. Става още по-добре, когато се постигне устойчивост в тази посока.

И когато се появи стартъп, като канадската Facedrive, която заяви, че планира да предизвика лидера в индустрията на споделеното пътуване Uber, си струва да се вслушаме в посланието, пише Oilprice.

Facedrive предизвиква Uber чрез трансформиране на споделеното пътуване от един от най-големите замърсители в значително по-неутрално въглеродно начинание. 

Целта на компанията е да направи това, което Uber направи, само че по-добре - като постави „хората и планетата на първо място“. И ако преведем това на днешния език на големите пари: става въпрос за намаляване на риска и избягване на всички проблеми, които поразиха Uber още от първия ден. 

На лов за устойчивост

Големият капитал никога не спи. Сега той е на лов за нови иновативни компании, които са се впуснали в мащабния тренд на инвестиции в т.нар. корпоративна социална отговорност (КСО) в размер на 30 трлн. долара.

КСО се дефинира по различен начин. Според Световния бизнес съвет за устойчиво развитие корпоративната социална отговорност е задължение на бизнеса да допринася за устойчивото икономическо развитие, трудовите отношения с работниците, техните семейства, местната общност и обществото като цяло за подобряване качеството на живот. В същото време Международният форум на бизнес лидерите определя КСО като популяризиране на практиките на отговорния бизнес, които носят полза на бизнеса и обществото и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие чрез максимизиране на положителното влияние на бизнеса върху обществото и минимизиране на негативното.

В Зелената книга на Европейската комисия (ЕК) КСО е дефинирана по следния начин: „Декларирайки своята социална отговорност и доброволно поемайки задължения, които надхвърлят общите законови и обичайни изисквания, които трябва да се спазват при всички случаи, компаниите се стараят да повишат стандартите за социално развитие, защита на околната среда и уважение на основните права и приемат да прилагат отворено управление, да съгласуват интересите на всички заинтересовани страни в общ подход за качество и устойчивост“.

Тази граница от 30 трлн. долара беше достигната още в началото на 2019 г., като пандемията от коронавирус може да ускори ръста на устойчивите инвестиции.

Според Глобалния алианс за устойчиви инвестиции (GSIA), устойчивите или въздействащите инвестиции са нараснали с 34% от 2016 г. до 2019 г.

За сравнение, стойността на акциите, търгувани на фондовата борса в САЩ, възлиза на 23,8 трлн. долара към 12 март 2020 г.

 

Но сега се очаква зелените инвестиции да отчетата своя най-силен момент на растеж. До това заключение се стигна, след като стана ясно, че този тип инвестиции успя да се представи по-добре в сравнение с общия пазар, след като акциите попаднаха в мрачна низходяща спирала по-рано тази година.

Въпреки че това не са точно компании за възобновяема енергия, най-големите технологични имена поемат изненадваща водеща роля в движението на зелените инвестиции, като те останаха слабо засегнати от спада на фондовите борси.

Компанията майка на Google Alphabet е най-ярката звезда в „зеления подход“ на лидерите от Big Tech. Въпреки че е една от най-големите компании на планетата, в много отношения тя продължава да оперира под своя слоган „Не бъди зъл“. Въпреки че има противоречия в областта на събирането на данни и рекламата, Google постигна революция в света на технологиите на множество фронтове. 

Първо, компанията официално захранва на 100% своите центрове за данни с възобновяема енергия през последните две години. Сериозен подвиг, като се има предвид огромното количество данни, което обработва Google. Дружеството не само захранва своите центрове за данни с възобновяема енергия, но е и лидер при иновациите в индустрията, инвестира в нови технологии и зелени решения, за да изгради по-устойчиво бъдеще.

Усилията ѝ за намаляване на своя въглероден отпечатък са добре приети както от по-младите, така и от по-възрастните инвеститори. И тъй като необходимостта от забавяне на изменението на климата става все по-страшна, лесно е да се разбере защо Google постъпва така.

Гигантът при социалните медии Facebook със сигурност допринася много в тази насока. Не само, че компанията постигнаха драматичен напредък относно целта си да работи със 100% възобновяема енергия до края на 2020 г., но и действа по своя план за изграждане на по-ефективни центрове за данни. Всъщност нейните центрове използват 80% по-малко вода от стандартните подобни съоръжения, ярък подвиг, като се има предвид колко големи са въпросните центрове на Facebook.

Следва Microsoft. Едно от най-иновативните и добре познати дружества в технологичния сектор, което представи операционната система Windows на света преди десетилетия и оттогава тя е най-широко използваната в света.

Microsoft обаче апелира към инвеститорите да я подкрепят в едно ново и на пръв поглед особено рисковано начинание – гмуркане в блокчейн технологията.

Освен че компанията винаги е била на върха при иновациите, тя заема водеща позиция и по отношение на борбата с климатичните промени. Всъщност тя действа толкова настойчиво, че може да се окаже „въглеродно негативна“ до 2030 г. Това е огромен залог. И ако някой може да го направи, то това е Microsoft.

 

Morningstar поставя акцент върху усилията на технологичните гиганти, отбелязвайки, че през март 62% от фондовете за частни капиталови инвестиции с фокус върху КСО, се представят по-добре от индекса S&P 500. Bloomberg Intelligence също представя подобни данни.

Найджъл Грийн, изпълнителен директор на deVere Group, независима компания за финансови консултации, прогнозира "скок в посока нагоре" в устойчивите инвестиции през следващата година, стимулирани от пандемията от коронавирус и икономическите щети, които тя нанесе. 

Новият пробивен иноватор

Още през 2016 г. големите умове от Facedrive планираха споделено пътуване „версия 2.0“, която предвиждаше, че в един момент светът щеше да иска повече и с по-добро качество от услугата. Когато стартираха през 2019 г. в Канада, се оказа, че устойчивите инвестиции вече са се превърнали солидна мащабна тенденция.

И сега, на фона на пандемията, те се разширяват - и, отново, времето не може да бъде по-добро. Настоящата пазарна реалност ни показа точно колко дълбоко са свързани нашите основни системи за оцеляване, независимо дали е за борба с вируса или борба с изменението на климата.

Facedrive вече е на първа линия в битката срещу COVID-19, осигуряваща отстъпки за здравни работници, разработвайки новото приложение TraceSCAN, за да помогне на общностите и домакинствата да действат в условия на безопасност чрез локализиране на случаи на инфекция и организиране на доставка на медикаменти, с което се предпазват високорисковите групи от ненужно излагане на опасност.

И през цялото това време Facedrive продължава да засажда дървета, бори се с климатичните промени точно както прави и с коронавируса.

В рамките на само няколко седмици Facedrive обяви глобална експанзия е посока Европа и САЩ, придобивайки иновативната платформа за пътуване HiRide, която щурмува сегмента, като скочи в битката с COVID-19 с широкомащабна линия от услуги.

 

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа