Китай за първи път съобщава за нула нови случаи на Covid-19, нов епицентър в Южна Америка

Пекин не съобщава за нови инфекции Covid-19 за първи път от избухването на пандемията миналата година, но докато вирусът изчезва в първоначалния си епицентър, Южна Америка бързо се превърна в основна гореща точка.


Китайската национална здравна комисия съобщи, че потвърждава нула нови случаи на вируса в събота – за първи път, откакто страната започна да съобщава инфекциите през януари - и съобщи само за два подозрителни случая, един от които е внесен от чужбина.


Смъртоносната болест за пръв път се появи в края на миналата година в китайския град Ухан, разпространявайки се в цялата страна, където зарази около 84 000 души, убивайки над 4600 души. Но с агресивни мерки за ограничаване, които поставиха десетки милиони граждани под строго блокиране, изглежда, Пекин до голяма степен е поставил заразата под контрол, съобщавайки само за малко на брой нови случаи, докато вирусът се е задържал на други места по света.


САЩ остават топ епицентър с повече от 1,6 милиона инфекции, но Южна Америка бързо изпреварва други региони, заемайки второ място, като Световната здравна организация (СЗО) предупреди за драматичен скок на случаите там.


„В известен смисъл Южна Америка се превърна в нов епицентър на болестта", заяви на пресконференция в петък д-р Майк Райън, експерт на СЗО за извънредни ситуации, отбелязвайки, че „Бразилия е очевидно най-засегнатата".


През последната седмица в Бразилия здравните служители съобщават за десетки хиляди нови инфекции всеки ден, което доведе до сегашната цифра от над 330 000, с което бързо измести Русия като втора най-засегната държава. Бразилия също е преброила над 21 000 смъртни случая, близо седем пъти повече от Перу, следващата най-силно засегната държава в региона.


Въпреки че понастоящем не съществува ваксина или дори надеждно лечение за коронавируса, бразилските власти одобриха широко приложение на антималарийното лекарство хидроксихлорохин като терапевтично средство, след като миналия месец получиха доставки на суровина за химичното вещество от Индия. Лекарството се показа обещаващо като лечение, но неговата ефективност все още не е доказана в клинични условия. Междувременно ново проучване в списанието Lancet предполага, че лекарството може да причини сърдечни усложнения и дори смърт.


Откакто пандемията избухна през декември миналата година, повече от 5,2 милиона души са разболели и около 338 000 са убити по целия свят, което го прави една от най-смъртоносните вирусни огнища след испанския грип през 1918 година.

Станете почитател на Класа