Сценарият на разпада на ЕС

Пандемията на коронавирус наистина се превърна в катализатор на евроскептицизма, който може да завърши с краха на Европейския съюз.

Това заяви главата на представителството на Европейската комисия в Полша Марек Правда в коментар на Business Insider.

Той призна, че настоящата глобална криза, провокирана от коронавирусната инфекция COVID-19, демонстрира ефективността на националните държави и колапса на глобалната икономика.

„Европейският съюз наистина може да се разпадне. Пандемията може да доведе до създаването на съюз от покровители и поддръжници на изграждането на „стени“, за да се изоставят различни връзки и да се върнат към тясната национална идентичност.
Евроскептицизмът наистина расте, а пандемията го храни “, заяви официалният представител на Европейската комисия.

 

В същото време той увери, че смята разпадането на Европейския съюз „най-мрачната версия на събитията“.

Както по-рано писа News Front, пандемията на коронавирусът накара страните от ЕС да затворят границите и да забранят износа на лекарства и оборудване.
Най-много от това пострада Италия, която „партньорите“ оставиха сама с бушуващия коронавирус.

Русия оказа помощ на Италия, като изпрати хуманитарна помощ и специалисти до Апенинския полуостров. В тази връзка антиевропейските настроения се засилиха сред италианците. Фабио Рампели, заместник-председател на долната камара на парламента, дори направи видеозапис как премахва знамето на ЕС, заменяйки го с националния флаг на Италия.

Останете вкъщи и не боледувайте, следете информацията в медиите и спазвайте препоръките на властите и лекарите.

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа