Коронавирус: хората, без които не можем

Болногледачи, възпитатели, шофьори, касиери, лаборанти, лекари: те са истинските герои в кризата с коронавируса. Заплатите на много от тях обаче са нищожни. Дали трудът, без който не можем,

най-после ще бъде оценен?

 

 

 

Подобни господа (и по-рядко дами) заемаха водещо място в системата през 2008 година - когато избухна предизвиканата от тях финансова криза. Нещо повече - банкерите дори бяха обявени за защитен вид. Защото без тях икономическата система просто не функционира. Но те ли са най-важните и днес?

Те ли са най-важните?

  • Подобни господа (и по-рядко дами) заемаха водещо място в системата през 2008 година - когато избухна предизвиканата от тях финансова криза. Нещо повече - банкерите дори бяха обявени за защитен вид. Защото без тях икономическата система просто не функционира. Но те ли са най-важните и днес?

Банкерите предизвикаха кризата, от която си изпатиха много други: касиерки и медицински сестри, лаборанти и шофьори на автобуси. Именно техните професии са едни от най-важните при сегашната криза. Без тях нищо не би могло да върви - по целия свят. И тези хора нямат никаква вина за сегашната криза - за разлика от банкерите преди 12 години.

Едни са отговорни за проблемите. Други действат отговорно.

  • Банкерите предизвикаха кризата, от която си изпатиха много други: касиерки и медицински сестри, лаборанти и шофьори на автобуси. Именно техните професии са едни от най-важните при сегашната криза. Без тях нищо не би могло да върви - по целия свят. И тези хора нямат никаква вина за сегашната криза - за разлика от банкерите преди 12 години.

Тези малки хора ежедневно се излагат на голям риск от зараза по време на работата си. Те не могат да останат вкъщи - трябва да се издържат и да плащат наема си. Средната брутна заплата на болногледачите в Германия е 38 554 евро годишно.

Твърде малко пари за труд, без който не можем

  • Тези "малки хора" ежедневно се излагат на голям риск от зараза по време на работата си. Те не могат да останат вкъщи - трябва да се издържат и да плащат наема си. Средната брутна заплата на болногледачите в Германия е 38 554 евро годишно.

Служебен автомобил, който струва по-малко от 50 000 евро? Никой уважаващ себе си инвестиционен банкер не би хванал волана на подобно возило. Професионалният шофьор на камион или автобус живее в съвсем други измерения: в Германия той изкарва средно 29 616 евро годишно. Сам си е виновен? Защо не работи в някоя банка? Това ли биха казали банкерите?

Служебен автомобил? Екстра само за някои.

  • Служебен автомобил, който струва по-малко от 50 000 евро? Никой уважаващ себе си инвестиционен банкер не би хванал волана на подобно возило. Професионалният шофьор на камион или автобус живее в съвсем други измерения: в Германия той изкарва средно 29 616 евро годишно. Сам си е виновен? Защо не работи в някоя банка? Това ли биха казали банкерите?

В обществата, които се дефинират според покупателните способности, има малки и големи хора. Хората, чиито професии почитаме в тази фотогалерия, биват наричани разговорно малки. Малък човек е и касиерката в супермаркета. Нейната годишна заплата в Германия е 26 824 евро, според официалните статистически данни.

За "малкия човек" и "малкото пари"

  • В обществата, които се дефинират според покупателните способности, има "малки" и "големи" хора. Хората, чиито професии почитаме в тази фотогалерия, биват наричани разговорно "малки". "Малък човек" е и касиерката в супермаркета. Нейната годишна заплата в Германия е 26 824 евро, според официалните статистически данни.

В Германия възпитателите в детските градини получават средно 36 325 евро годишн. Сега те трябва да си останат вкъщи, тъй като детските градини са затворени. Едва когато липсват, забелязваме колко са важни те. И каква голяма роля играе професията им за икономическата система.

Вечно подценяваната професия

  • В Германия възпитателите в детските градини получават средно 36 325 евро годишн. Сега те трябва да си останат вкъщи, тъй като детските градини са затворени. Едва когато липсват, забелязваме колко са важни те. И каква голяма роля играе професията им за икономическата система.

Особено застрашени в случай на зараза са по-слабите и по-възрастните хора, те имат спешна нужда от помощ и внимание. Но трудът на тези, които се грижат за тях, определено не е високо платен - в Германия те взимат средно 32 932 евро годишно бруто. Дори автомеханиците печелят повече. За сравнение с хонорарите в банковия сектор не може и дума да става.

Тези грижи струват много повече!

  • Особено застрашени в случай на зараза са по-слабите и по-възрастните хора, те имат спешна нужда от помощ и внимание. Но трудът на тези, които се грижат за тях, определено не е високо платен - в Германия те взимат средно 32 932 евро годишно бруто. Дори автомеханиците печелят повече. За сравнение с хонорарите в банковия сектор не може и дума да става.

Заплахата от коронавируса ще изчезне едва когато бъде създадена ваксина. Именно за това работят мнозина служители във фармацевтичната промишленост - в Германия средната им годишна заплата е 29 000 евро. Възмутително! За сравнение: финансовата криза още не бе приключила, когато нейните причинители - инвестиционните банкери, отново започнаха да си раздават бонуси, възлизащи на милиони.

Те търсят решение на проблема

  • Заплахата от коронавируса ще изчезне едва когато бъде създадена ваксина. Именно за това работят мнозина служители във фармацевтичната промишленост - в Германия средната им годишна заплата е 29 000 евро. Възмутително! За сравнение: финансовата криза още не бе приключила, когато нейните причинители - инвестиционните банкери, отново започнаха да си раздават бонуси, възлизащи на милиони.

От сравнението между заплатите в банковия сектор и в медицинския бранш може направо да ти се завие свят. Дано кризата с коронавируса да доведе до преосмисляне и хората осъзнаят кои са истински важните професии. Трудът, без който не можем, трябва да бъде заплатен достойно!

Срамота!

  • От сравнението между заплатите в банковия сектор и в медицинския бранш може направо да ти се завие свят. Дано кризата с коронавируса да доведе до преосмисляне и хората осъзнаят кои са истински важните професии. Трудът, без който не можем, трябва да бъде заплатен достойно!
  • Автор: Дирк Кауфман

Станете почитател на Класа