Шойгу: Готови сме за този двубой

Руското министерство на отбраната възпира засилената активност на блока на НАТО по границите на страната. Но вътре в Русия все още съществува проблем с «петата колона», който трябва да бъде решен не от армията, а от парламента.

 

 

Това заяви по време на пленарно заседание министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.

„Военната активност на Северноатлантическия алианс близо до нашите граници нараства всяка година, сухопътните и военноморските групировки на блока нарастват, а съставът на страните членки на НАТО се разширява. В САЩ се разполага глобалната система за противоракетна отбрана.

В противовес на тези и други заплахи, ние изпълняваме задачите, поставени от Върховния главнокомандващ в посланието му до Федералното събрание. На първо място, потенциалът ни на възпиране се увеличава.

На експериментално бойно дежурство са поставени високопрецизните хиперзвукови авиационни ракетни комплекси „Кинжал“, провеждат се летателно- конструктивни изпитания на морската хиперзвукова ракета „Циркон“. През декември миналата година първият ракетен полк «Авангард», както и лазерните системи «Пересвет», поеха бойно дежурство. Завърши модернизацията на промишленото производство за серийния пуск на тежката междуконтинентална балистична ракета в Сармат“, отбеляза той.

Министърът на отбраната подчерта, че еднакво ожесточена борба и надпревара се води и в информационната сфера.

„Информационното пространство се превърна в друг театър на военните действия днес. През последните три години върху информационната инфраструктура на въоръжените сили на Русия са извършени над 25 хиляди високотехнологични компютърни атаки от чужбина. Ръстът на подоби атаки годишно се увеличи с 12%.

Готови сме за този двубой. Разбира се, бих искал те да имат малко по-малко помощници вътре в страната.

Министерството на отбраната създаде надеждна система за защита на информационните ресурси, гарантираща висока стабилност на системата за управление на Въоръжените сили. Всички атаки се неутрализират“, добави Шойгу.

Министърът обаче обърна внимание на разпространяването вътре в Русия на фалшиви новини за армията, както и шпионирането на военни обекти.

„Активно се противопоставяме на фалшивите новини. Западните страни обвиняват Русия за участие в резонансни инциденти, като намеса в американските избори, различни хакерски атаки, укриване на военни загуби и т.н.

В Русия те се подхващат от прозападната информационна «дивизия», която редовно се обучава в чужбина. Скривайки се зад законите за медиите, нейните активисти се опитват да проникнат във военните обекти, «ловуват» сред роднини и свидетели, завират се в болниците, където са нашите ранени и болни, в гробищата и възпоменанията, в семействата на нашите загинали. Снимат входовете и изходите на нашите закрити обекти и ги качват в интернет.

Можете да си представите към каква отговорност биха били привлечени тези хора, ако извършваха същото на Запад.

Тази област изисква допълнително законодателно регулиране.

Петата колона на НАТО в Русия трябва и ще бъде ликвидирана“, заяви министърът.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа