Внимание модератори

Мислите ли си, че вашата работа е стресираща? А срещали ли сте някога обява, в която в прав текст е написано, че въпросната работа може да има сериозни последици за психиката ви и дори да ви докара посттравматичен стрес (ПТС)?

Едва ли си представяте нещо подобно, когато чуете, че става въпрос за международни компании като YouTube и Facebook.

Модераторите на съдържание, които работят за тези платформи, обаче ежедневно са изложени на обезпокоителни материали. Тези снимки, клипове, текстове и звукозаписи могат да причинят също толкова силен стрес, колкото събития като внезапна смърт на близък човек или свидетелство на престъпление.

Фирмите, които се занимават с модерация, добре осъзнават тази опасност, но фактът, че са наясно с нея, не означава задължително, че им пука за здравето на служителите им.

Това разкрива технологичното издание The Verge, след като стига до копие от договор, с който модератори декларират, че са запознати със заплахите за психиката им на работното им място. Изданието провежда редица интервюта с вече бивши служители на Accenture - аутсорс компания в Остин, Тексас, която се занимава предимно с модерация на YouTube.

Още в края на декември тези работници разпространяват копие от документа, който е крайно обезпокоителен по доста параграфи.

Че работата на модератора е източник на сериозен стрес не е новина сама по себе си. Но като подпишат подобен договор, служителите не само заявяват, че са наясно, че съдържанието, което преглеждат, може да се окаже смущаващо. Те се съгласяват и че работата им може да доведе до посттравматичен стрес.

Освен това се подписват и под изказването, че ще се възползват от програмите за грижа за служителите и ще потърсят допълнителна помощ, ако е необходимо.

"Ще кажа на моя специалист по човешките ресурси или на моя супервайзър, ако установя, че работата ми влияе негативно на психиката", завършва договорът.

Цялото това изявление е оградено с черен правоъгълник, за да се подчертае неговата значимост.

До момента това е може би най-прякото и откровено признание на компания за модерация на съдържание, че работата в нея може да предизвика жестоки последици за психиката. Отговорът на Accenture не закъснява - техен говорител разпространява до медиите имейл, в който подчертава, че психичното здраве на служителите е приоритет номер едно.

Оправданието за подобни клаузи в договорите на работниците е, че "ние редовно актуализираме информацията, която предоставяме на нашите служители, за да сме сигурни, че те разбират напълно естеството на работа, която извършват". Имейлът също така посочва, че компанията разполага с много добра уелнес програма и програма за подкрепа, ако подобни услуги са необходими.

От Accenture уточняват още, че споделят информация за потенциално обезпокоително съдържание с всички свои модератори, независимо дали работят по проекти за Facebook, Twitter или YouTube. Това обаче не отговаря на въпроса дали служителите на Facebook и Twitter са информирани специално, че могат да получат посттравматичен стрес.

В предишни свои материали The Vergeразговаря със служители на Cognizant- конкурент на Accenture въвФиникс, Аризона. Много от тях са били диагностицирани с ПТС, след като са напуснали работните си места.

Нещата стават още по-сложни, след като от Facebook заявяват, че нито са преглеждали, нито са одобрявали формуляр като този на Accenture. От Twitter пък обясняват, че служителите им получават информация, че може да им се наложи да преглеждат обезпокоителни материали като част от задълженията си. Отново не се споменава дали кандидатите са информирани, че ги грози опасност от ПТС.

Във формуляра на Accenture се споменава за уелнес програми и различни форми на подкрепа и взаимопомощ. Сред тях попадат уелнес треньор, гореща телефонна линия и връзка с отдела за човешки ресурси. Набляга се обаче, че въпросният уелнес треньор не е лекар и не може да диагностицира или да лекува ментални болести.

Така че ако модераторите имат нужда от лекар - със сигурност не могат да разчитат на уелнес треньора си.

Общо взето изводът, който изскача почти от само себе си, е, че служителите сами са отговорни за психичното си здравe, за това да следят за изменения в него и при нужда - да потърсят специализирана помощ.

В документа на Accenture се споменава и че "за нито една работа не бива да бъде жертвано менталното здраве" и че "тази професия не е за всеки". Не се посочва, че компанията би предприела мерки за приспособяване, ако някой се почувства зле от работата си, макар че федералните закони в САЩ изискват точно това.

Нито се казва, че фирмата ще поеме евентуални разноски за специализирана психологическа помощ.

Нещо повече, според юристите така аутсорс фирмата си запазва правото да уволнява свои служители, под претекста, че те вече не са подходящи за тази дейност - друга ситуация, която е на ръба на щатските закони.

Освен това адвокати по трудово право уточняват, че изискването служители да докладват за физическото и психическото си здраве на супервайзъри и специалисти човешки ресурси може да се разглежда като незаконно изискване да разкриеш медицинското си състояние пред хора, които не са медицински лица.

А според Хю Баран, адвокат към неправителствена организация на име "Национален проект за заетостта", договорът на Accenture използва така наречената "обратно насочена психология", която има за цел да накара служителите да се почувстват виновни и да обвиняват себе си за влошеното си психично здраве. Вместо компанията да гарантира, че работниците й ще бъдат в безопасност на работното си място, тя им казва, че трябва сами да се погрижат за това.

От Accentureсе опитват да се защитят, като казват, че подписът под този договор е доброволен.

Разбира се, това далеч не е така - двама от бившите служители споделят пред The Verge, че са били заплашени с уволнение, ако не сложат подписа си под документа.

Към момента не е ясно кога Accenture забелязва, че служителите започват да страдат от посттравматичен стрес заради работата си по съдържание в YouTube. Не се знае и колко работници са засегнати.

Разследванетo на The Verge в офисите на Accenture в Остин разкрива, че за фирмата работят десетки нископлатени мигранти, които се занимават с преглеждане на съдържание, маркирано с тагове като "тероризъм" и "екстремизъм". С други думи тези служители имат за задача да премахват съдържание с екстремно насилие.

Те работят за около 18,50 долара на час или около 37 хил. долара годишно. С тези пари трудно се справят с наемите си, камо ли да се грижат за психичното си здраве.

Изниква и въпросът колко често модераторите действително страдат от посттравматичен шок? И този въпрос остава с неясен отговор, но от интервютата с над 100 модератори през последната година, явно числото е значително.

Важно е да се отбележи и че някои бивши служители не развиват ПТС, но страдат от други психични проблеми като депресия, тревожност и безсъние.

Всички те са категорични - ако са знаели по-рано колко травмираща може да е работата на модератор, никога нямаше да се захванат с нея.

Станете почитател на Класа