“Кока-Кола” срещу Тунберг: Хората харесват пластмасовите бутилки

“Кока-Кола” няма да се откаже от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, защото потребителите все още ги искат, заяви ръководителят на фирмата за устойчиво развитие Беа Перез на форума в Давос, предаде Би Би Си. Клиентите ги харесват, защото се затварят добре и са леки, каза Беа Перез. Фирмата, която е един от най-големите производители на пластмасови отпадъци, обеща да рециклира толкова пластмасови бутилки, колкото използва до 2030 година. Но природозащитници твърдят, че много бутилки от „Кока-Кола“ все още ще останат несъбрани и ще се окажат на сметищата.

“Кока-Кола” срещу Тунберг: Хората харесват пластмасовите бутилки

 

 

 

Гигантът за безалкохолни напитки произвежда около три милиона тона пластмасови опаковки годишно – това е еквивалентно на 200 000 бутилки в минута.

През 2019 г. компанията бе обявена за най-замърсяващата марка в глобалната оценка за пластмасовите отпадъци от благотворителната акция „Break Free from Plastic”.

Но изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, г-жа Перез заяви, че фирмата признава, че тя вече “трябва да бъде част от решението“.

„Кока-Кола” обеща да използва най-малко 50% рециклиран материал в опаковките си до 2030 г. Той също така си партнира с НПО по света, за да помогне за подобряване на събирането.

Въпреки това, г-жа Перез беше категорична, че фирмата не може да изхвърли пластмасата изведнъж, както някои кампании поискаха, заявявайки, че това може да отблъсне клиентите и да намали рязко продажбите.

Станете почитател на Класа