Москва ще превъоръжи целия Северен флот със С-400, за да създаде противоракетен купол над руска Арктика

В следващите няколко години противовъздушните сили на Северния флот на Русия ще бъдат оборудвани с най-съвременните системи за противовъздушна отбрана С-400, за да се създаде противоракетен купол, способен да предотврати всяко нахлуване на врага, съобщи руският флот.


„Руските зенитно-ракетни сили и радиотехнически войски, разположени в Арктика, преминават през цялостен процес на превъоръжаване, който включва да им бъде доставена най-напредналата ракетна система за противоракетна отбрана на Русия," заяви вицеадмирал Александър Моисеев, командир на Руския Северен флот.


„Всички руски военни части в региона трябва да бъдат оборудвани със С-400 през следващите години", отбеляза той. Така ще се защити руската част на Арктика с това, което Моисеев нарече "фактически противоракетен купол, ефективно непробиваем за всякакъв вид оръжие, включително вражески самолети, крилати и балистични ракети".

 

Русия засилва военното си присъствие в Арктика през последните години, изгражда и ремонтира бази и летища, разполага най-новия си хардуер и провежда учения в отговор на засилената военна активност на западните държави в богатия на ресурси регион, който има стратегическо значение поради огромните си ресурси и географско положение.


Делът на новите технологии и въоръжение, на руските войски в Арктика, в момента възлиза на около 60 процента, каза Моисеев.

 

През септември Русия разположи системите за противовъздушна отбрана С-400 на остров Южен на архипелага Новая Земля в Северна Русия, като допълнително разшири въздушното пространство под негов контрол.

Станете почитател на Класа