Как атомният “Посейдон” ще се добере незабелязано до бреговете на САЩ

Руското ядрено безпилотно подводно средство “Посейдон” ще може спокойно да стигне до брега на САЩ, използвайки карта на морското дъно. Това мнение се споделя от военните експерти след анализ на всички възможности на подводния дрон.

Отбелязва се, че солената морска вода възпрепятства разпространението на радиовълни, следователно външният контрол на Посейдон в дълбочините, на които трябва да действа, е невъзможен. Автономната инерциална навигационна система (ANN), която е оборудвана на руския подводен атомен дрон, също не е идеално решение, защото след ден на непрекъсната работа, в нея се натрупват грешки.

 

 

Единственият изход от ситуацията е навигацията по топографията на морското дъно, твърдят военните експерти. За това обаче е необходимо да се решат няколко важни инженерни проблема. И първият от тях е съставянето на точна карта на морското дъно.

Задачата на пръв поглед изглежда нерешима, но в действителност всичко е по-просто, отколкото изглежда. Не е необходимо да се сканира цялото морско дъно нагоре и надолу. Достатъчно е това да се направи това само в някои области. Освен това подобна система вече работи в американски ракети “Томахоук”.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа