Силна икономика - скъпи изборни обещания

Полша избира нов парламент. Управляващата партия на Ярослав Качински има всички шансове да остане на власт. Полската икономика пък от доста време насам процъфтява - все едно кой управлява. Така ли е, наистина?

 

 

 

"Икономиката, глупако!" Крилатата фраза от предизборния лозунг на Бил Клинтън от 1992 г., според която икономиката е определяща за изборната победа, не се отнася до Полша. Може би само отчасти. Защото преди консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) да дойде на власт, икономиката в страната бе нараснала много над стандартите за ЕС. Дори години по-късно, непосредствено преди парламентарните избори в Полша следващия уикенд, страната може да се похвали с такива темпове на растеж, които биха накарали всеки западноевропейски политик да подскача от радост. През последната година икономическият ръст на Полша достигна 5,1 процента, като само за тази година той възлиза на 4,4 процента.

"По отношение на икономическата ситуация правителството на “ПиС” имаше късмет", каза неотдавна икономистът Лешек Балцерович пред вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг”. Неговата преценка със сигурност е много точна, защото именно той през 90-те години на миналия век предписа на Полша икономическа шокова терапия, която положи основите за последвалия успех. За добро или лошо.

"Доброто" е свързано с безспорните темпове на растеж, изграждането на процъфтяващи компании, разширяването на инфраструктурата и превръщането на много полски градове в европейски метрополии. Към „лошите“ страни на икономическия растеж се числи увеличаващато се разделение между богати и бедни, между града и селото. Благосъстояние натрупаха по-голямата част от жителите на градовете, докато хората в провинцията се почувстваха изоставени (макар днес ситуацията да е много по-добра, отколкото преди двадесет години).

Между 2004 г. и 2016 г. доходите на поляците в градовете са се увеличили с 94%, ръстът на доходите в провинцията е дори още по-голям - въпреки това много жители на селските райони се оплакват, че не изкарват достатъчно и парите не им стигат. 15 милиона от общо 37-милионното население на Полша живее в провинцията.

Пълна трудова заетост

На практика в цялата страна има пълна заетост: равнището на безработица е 3,7 процента, а около 1,5 милиона имигранти от Украйна гарантират, че свободните работни места ще бъдат запълнени. Във всеки случай заплатите се увеличават значително, с което нараства и потреблението. Въпреки това много жители от провинцията, както и някои граждани продължават да се чувстват изоставени от политиците. Консервативната партия “Право и справедливост" си дава сметка за този проблем и целенасочено се застъпва за по-различна политика на преразпределение на благата - политика, зад която откровено застава най-силният човек в страната, лидерът на ПиС Ярослав Качински. „Истината е, че предишните правителства поддържаха политика на преразпределение. Това, което ние правим обаче, е социална политика!"

 

Polen Geldscheine Zloty (picture-alliance/NurPhoto/J. Arriens)

 

Този вид "социална политика" повиши жизнения стандарт на много поляци: основен елемент в нея беше детската надбавка "500+", която преди се отпускаше при раждането на второ дете в семейството, а сега се изплаща още след раждането на първо дете. 500 злоти или равностойността на около 115 евро за дете представляват много пари за някои поляци, които имат среден месечен доход от под 1000 евро.

"Предизборни примамки"

Също така правителството на ПиС намали увеличената преди това възрастова граница на пенсиониране отново на 65 години. Наемателите пък, които имат по-ниски доходи, могат да се възползват от държавната програма за подпомагане "Жилище +". Подобни идеи и програми бяха застъпени и в предизборната кампания на ПиС: на по-възрастните хора беше обещана 13-та пенсия, а на по-младите - освобождаване от данък върху дохода до навършване на 26 години. В допълнение управляващата партия обещава субсидии за фермерите и инвестиции в железопътния транспорт в провинцията. Освен това премиерът Моравецки очаква, че средният доход на домакинствата в Полша през 2030 г. ще достигне стандарта на ЕС; през 2014 г. той все още е 69 процента.

Успехите на “Право и справедливост” обаче опровергаха песимистичните прогнози на критиците. В началото, когато обяви своето решение за детските надбавки, полската държава нямаше да може да се справи с това предизвикателство, ако правителството не беше изготвило и представило балансиран бюджет. Всички нови придобивки на полската икономика се оценяват на около 40 милиарда злоти (т.е. около 10 милиарда евро). В същото време обаче критиците признават, че разходните програми увеличават потреблението. А приходите на държавата нарастват с около 10 милиарда евро годишно чрез по-строг контрол върху ДДС. Провалът със сигурност не изглежда по този начин. Между другото тези 10 милиарда са приблизително равни на сумата, която Полша получава от ЕС чрез различни програми - тях може да ги видите инвестирани в новите мостове и пътища из цялата страна.

Къде е проблемът?

Според икономистът Балцерович: „Управляващите разпределят чужди пари, за да консолидират властта си. По-високите данъци и дългове ще дойдат по-късно и тогава някой ще трябва да плаща за политиката на преразпределение на ПиС."

Икономистът от Световната банка Марчин Пищковски изтъква, от друга страна, следното: „През последните четири години, при управлението на ПиС Полша продължава да отбелязва висок икономически растеж, въпреки че икономиката в останалата част на Европа не процъфтява“, посочва той пред "Шпигел". "Дългът на Полша днес е по-нисък, отколкото беше преди четири години."

Двамата икономисти са единодушни обаче, че в дългосрочен план страната няма да може да се справи, ако няма нарастване на чуждите инвестиции  - особено при положение, че отдавна отминаха годините, когато Полша осигуряваше работна ръка за западноевропейските компании. В момента се търси по-висококачествен растеж и резултатите на Полша в износа засега са обещаващи. Компании като “Гугъл”, “Бош” или “Хюлет-Пакард” вече работят в региони като област Вроцлав, например, “Фолксваген” има големи производствени мощности в Познан, “Даймлер” изгражда двигатели, а сега и батерии в Полша. За такива инвеститори, които са силно желани от всички страни, запазването на властта на ПиС може да се превърне в проблем.

Подобно на други популистки сили в Европа, дясната партия се фокусира върху пропагандата срещу мюсюлманите, хомосексуалистите, елитите и политиците от ЕС. Това не носи точки в изграждането на имиджа на партията. Нейният образ все още се изгражда от представата за партията като защитник на обикновените хора. Въпреки това Балцерович е критичен: "Щетите от политиката на ПиС все още не се виждат, засега те са скрити от икономическия подем."

Станете почитател на Класа