Пентагонът: Американски войски бяха атакувани с артилерия от турски позиции

Американски сили в близост до сирийския град Кобане бяха нападнати с артилерийски огън от турски позиции, се казва в изявление на Пентагона. Министерството на отбраната на САЩ поясни, че нападението не е оставило ранени сред американските войски.


Преди това американски офицер съобщи за експлозия в близост до контролно-пропускателен пункт на американските войски близо до Кобане, в северна Сирия.


От своя страна турското министерство на отбраната категорично отхвърля твърдението, че срещу САЩ или коалиционните сили е открит огън. Според министерско изявление Анкара предприема всички мерки, за да гарантира, че никоя американска база не е повредена докато реагира на огън, идващ от непосредствената близост до американската база в Сирия.


Турция започна тази седмица към военната операция „Източник на мир" срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. В четвъртък шефът на Пентагона Марк Еспер поиска от министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар да прекрати операцията, като заяви, че може да навреди на американските войски, разположени в тази страна.


Министерството на отбраната на САЩ подчерта последствията, които могат да бъдат носени от Турция в случай на причиняване на щети на американските позиции в Сирия по време на настоящата й военна кампания.


"Всички напълно осъзнават, че сме американската армия; запазваме си правото на самозащита", заяви Марк Мили, ръководител на Съвместните началник-щабове на САЩ. "Това е ясно и недвусмислено за всички."


Високопоставеният военен служител заяви, че турската армия "е напълно запозната" с местата, които заемат американските сили, дори с "изрични детайли за координатите на мрежата".

Станете почитател на Класа