Родителите на починал младеж в съдят Tesla за убийство

Американският производител на електрически автомобили Tesla е съден от родителите на Барет Райли, 18-годишен, който загинал, когато неговият седан Tesla Model S се запалил при пътнотранспортно произшествие. Искът беше представен във вторник във Висшия съд на Калифорния от адвокатската кантора Colson Hicks Eidson, от името на семейство Райли, и обвинява Тесла в убийство и небрежност.


През май миналата година във Форт Лодердейл (Флорида, САЩ) автомобилът, който Барет управлява, в който е бил и пътникът Едгар Монсерат Мартинес, се блъска в бетонна стена и се запалва, причинявайки смъртта на двамата.


Два месеца преди инцидента родителите на Барет помолили Тесла да монтира ограничител на скоростта, за да предотврати ускоряването на автомобила над 85 мили в час (около 136 километра в час), за да защитят сина си, който няколко дни преди това бил глобен за превишена скорост. По-късно обаче служители на друг сервизен център отстранили устройството, без да уведомят родителите на момчето.


Според ищците, липсата на този ограничител е била една от причините за трагичния изход. 2014 г. „Tesla Model S се е ускорила до високата скорост 116 мили в час (около 186 километра в час), което накарало младежа да загуби контрол секунди преди катастрофата". "Ако ограничителят на скоростта беше останал на мястото си, както бе поискано от семейство Райли, инцидентът никога нямаше да се случи и Барет Райли щеше да е жив днес", казва Майк Айдсън, семеен адвокат.


Освен това защитата твърди, че седанът е бил с дефектна батерия и че ако не се бе получил „термичен теч", пътниците са могли да останат живи. Според докладите, въздушните възглавници са били разгърнати и водачът не е бил увреден от удара; обаче пожарът, причинен от интензивната топлина на клетките в литиевите батерии, е причинил на двамата пътници смъртоносни изгаряния.


Според друг от адвокатите, смъртта на Барет е могла да бъде предотвратена, ако Тесла бе приложила „адекватни мерки за сигурност, тъй като е била напълно наясно с риска от термичен теч в батериите си".


През януари родителите на Едгар Монсеррат заведоха подобно дело, в което беше подчертано, че " Tesla не е успяла да предупреди купувачите на своите превозни средства за опасното състояние на батерията".


Адвокатите подчертаха, че това не е единственият случай на пожар на акумулатор в Tesla, тъй като вече има съобщени няколко подобни случая по света, както при сблъсъци, така и при паркиране на автомобилите.

Станете почитател на Класа