Русия: „Светът е на прага на безконтролна оръжейна надпревара поради геополитическите амбиции на САЩ“

Временният представител на Русия към ООН, Дмитрий Полянски, по време на заседанието на Съвета за сигурност обвини САЩ, че умишлено са нарушавали Договора за ракети със среден и малък обсег (INF) от дълго време, с крайната цел да го сринат.


Съветът се събра спешно по молба на Москва и Пекин след изпитанието на крилата ракета, проведена от Вашингтон, малко след напускането на договора.


Споразумението за унищожаване на ракети със среден и малък обсег бе официално отменено на 2 август по инициатива на САЩ. Този ден Пентагонът обяви, че ще започне да разработва такива ракети с конвенционални бойни глави, нещо, което се забранява от Договора за INF. Дни по-късно САЩ изпробваха крилата ракета.


Полянски припомни, че миналия декември Русия представи проект на резолюция на Генералната асамблея на ООН в подкрепа на Договора за INF, който „не съдържа никаква критика към САЩ, само призова да се подкрепят дипломатическите усилия за решаване на проблемите по сигурност и национални интереси на всички страни членки на ООН, без изключение. "


"Тогава изрично предупредихме, че смъртта на Договора за INF ще доведе до нова надпревара в ядрените оръжия. Много партньори ни послушаха, но не и европейските съюзници на Вашингтон", заяви временният руски посланик в ООН.


Според Полянски, с подкрепата си за политиките на САЩ, Европа възстановява стъпка по стъпка ситуацията, в която „към европейските градове са насочени от ракети от различни посоки".


В този смисъл руският дипломат заяви, че Москва "няма да бъде първата, която прибягва до тази мярка", като повтори по този начин думите на президента Владимир Путин, който вече на няколко пъти заяви, че страната му няма да разполага ракети с малък и среден обсег в региони, свободни от оръжия на САЩ.


Полянски обаче заяви, че поради постоянното желание на Вашингтон да "показва мускули", ситуацията може да излезе извън контрол.


"Поради геополитическите амбиции на Съединените щати всички сме на прага на неконтролирана и нерегламентирана надпревара с оръжия", заяви временният представител на Русия и добави, че американската страна дори не е много загрижена за тази ситуация.


Самият Доналд Тръмп постоянно припомня, че „Съединените щати са готови за надпревара във въоръжаването, тъй като са способни да надминат материално и технически всеки съперник", каза Полянски.

Станете почитател на Класа