Северна Корея твърди, че е готова за диалог или конфронтация със САЩ

Севернокорейският външен министър Ри Йон-хо заяви, че Пхенян е готов както за диалог, така и за конфронтация със САЩ, предупреждавайки Вашингтон, че продължаването на санкциите ще бъде грешка, съобщава държавната агенция KCNA.


"Ако САЩ все още мечтаят да постигнат всичко със санкции, ние трябва да ги оставим да мечтаят или да нарушим тази мечта", каза севернокорейският външен министър. "Готови сме както за диалог, така и за конфронтация. Ако САЩ се опитат да продължават със санкциите и не се откажат от конфронтационната си позиция, това би било грешка."


В допълнение, ръководителят на севернокорейската дипломация обвини държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че е хвърлил "тъмни сенки" върху разговорите между Вашингтон и Пхенян, твърдейки, че Помпео се интересува повече от собствените си политически амбиции, отколкото от текущата външна политика на САЩ.


Изявленията на Ри Йон-хо идват след неотдавнашни коментари на Помпео, който тази седмица заяви, че ако Северна Корея не се денуклеаризира, Съединените щати ще продължат да налагат санкции за да убедят Пхенян, че денуклеаризацията е правилният път.


Разговорите между Съединените щати и Северна Корея все още не са възобновени, след като спряха след втората среща на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой (Виетнам) през февруари. Двамата лидери се срещнаха отново през юни на междукорейската граница и се съгласиха да възобновят преговорите. Процесът обаче все още не е стартирал.

Станете почитател на Класа