Китай засилва тестовете на самолета, който ще се изправи срещу Boeing и Airbus

Първият търговски самолет за среден клас пътници, проектиран и произведен изцяло в Китай, Comac C919, ще премине нова интензивна фаза на тестови полети преди сертифициране.


Корпорацията за търговски самолети в Китай (COMAC) ще извърши тестовете на шест двумоторни прототипа през втората половина на тази година, според производителя и Asia Times. Четири от тях вече са имали премиери във въздуха, между 5 май 2017 г. - датата на встъпителния полет на модела - и началото на август.


Очаква се C919 да получи през 2021 г. сертификата за летателна годност от органите на гражданската авиация на страната и след това да започне серийното му производство. Неговото включване е много актуално за втория най-голям пазар за гражданска авиация в света, който в края на първата половина на тази година разполагаше с общо 3 722 самолета.


Само за 10 години Comac измина път, за който много компании са се нуждаели десетилетия и се готви да стане „убиец" на основните си конкуренти - Boeing и Airbus.


Дизайнерите на самолета са взели предвид предпочитанията на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа - британската RyanAir, която се очертава като един от най-големите купувачи на C919. Въпреки че все още не е стартирал серийното си производство, китайският самолет вече натрупва повече от 800 поръчки от 27 авиокомпании, нещо, което ще усвои всички възможности на производителя за няколко години.


Производителят има за цел да се превърне в един от най-големите световни производители и за тази цел си сътрудничи с няколко западни доставчици на авионика и други компоненти.


Присъствието на композитни материали в новия модел е по-ниско, в сравнение с руския конкурент MC-21-300, който също ще завърши сертификационните си тестове след две години. Китайският самолет има по-тесен фюзелаж и може да превозва между 158 и 174 пътници, по-малко от предвиденото за руския самолет.


Самолетът има размах на крилата 38,9 метра и е дълъг 35,8 метра.
Максималното му тегло при излитане е 77 300 килограма.
Обсег, в зависимост от модификацията: 4,075-5,550 километра.
Максимална скорост: 920 километра в час.

Станете почитател на Класа