Низ от нелепи проблеми

Защо Хайко Маас пристигна в България със закъснение. За полетите на германските министри в чужбина има 14 самолета, повечето - закупени на старо. Редовно министрите остават на земята и с часове чакат резервен самолет. Нещо сходно преживя и Хайко Маас на път за България.

 

 

 

 

Първото посещение в България на германския външен министър Хайко Маас започна снощи с поредната самолетна конфузия. Полетът закъсня със 70 минути поради недостатъчно налягане в една от турбините на машината. Но министърът все пак извади късмет, защото програмата му в София не пострада, коментира агенция ДПА.

Срещата на Маас с българския премиер Бойко Борисов беше отложена с един час, обаче все пак се състоя. И независимо от закъснението, Борисов посрещна германския си гост с една изключително топла прегръдка. Днес Хайко Майс участва в полагането на основния камък за новото германско посолство в София.

 

default

 

Самолетът, с който министърът летя до София (Еърбъс А 321) миналата година е бил закупен на старо от германското правителството. Вчерашната му техническа неизправност е първата за този самолет, но и останалите три вида машини, които използва германското правителство, през последните години имаха технически проблеми.

И други са имали същите приключения

Специално на външния министър такава конфузия му се случва за трети път в рамките на три месеца. В края на февруари, приключвайки обиколката си в Африка, Маас „увисна" на летището в Бамако и трябваше 20 часа да чака резервна машина. В началото на април пък самолетът му имаше проблеми с една от гумите при кацането си на летището в Ню Йорк.

Само преди седмица и канцлерката Ангела Меркел имаше поредни неприятности със самолета си, който беше ударен от едно превозно средство на летището в Дортмунд. Меркел се върна в Берлин с хеликоптер. Най-неприятна за канцлерката беше повредата на правителствения самолет, с който в края на ноември миналата година тя трябваше да лети за срещата на Г-20 в Аржентина. Тогава ѝ се наложи да кацне извънредно в Кьолн и да лети чак на следващия ден, поради което изпусна важни срещи.

През януари тази година неприятности с повреден самолет имаше и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в Етиопия. Малко преди това същото се случи и на министъра за помощите за развитие Герд Мюлер в Малави. След  многобройните технически проблеми германското правителство в крайна сметка беше принудено да вземе мерки . Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен нареди да бъдат закупени три нови самолета за дълги полети, които трябва да обновят сегашната въздушна флотилия. В момента тя включва 14 доста остарели самолета.

За обратния полет на Хайко Маас от София не се очакват технически проблеми, заяви говорител на Луфтвафе. Машината му вече била в изправност.

Станете почитател на Класа