Инвестиционен рекорд: Рияд определи 10 милиарда за руската икономика

Инвестиционният Фонд за публични инвестиции PIF на Саудитска Арабия е решил да инвестира в руската икономика 10,000 млн. Споразумението между PIF и Руския фонд RFPI бе подписано до голяма степен благодарение на посещението на престолонаследника, министър на отбраната на страната, Мохамед бин Салман, в Москва в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.
Това е основното привличане на чужди капитали в RFPI. Бяха одобрени инвестиции в седем руски проекта в областта на инфраструктурата, селското стопанство, търговията, производството и логистиката. В допълнение, се планира да се обявят още десет сделки до края на тази година. Това е най-голямото асоцииране между глобални фондове.
Това е инвестиция рекорд в историята на инвестиционното сътрудничество между Русия и нейните партньори
"Приветстваме нашите нови партньори, от PIF и SAGIA, които са избрали нашия фонд, за да започнат работа в Русия и с руски компании. Директното разпределение на 10милиарда долара е инвестиция рекорд в историята на сътрудничеството между Русия и нейните партньори ", каза главният изпълнителен директор на Direct Investment Fund на Русия, Кирил Дмитриев.
Неотдавнашната среща между Мохамед бин Салман с руския президент Владимир Путин, допринесе значително за подписване на споразуменията. Президентът Путин пусна в ход "икономическото рестартиране" между двете страни, разделени от техните позиции по конфликта в Сирия.
Някои експерти описват посещение Саудитския принц в Русия като "удар по САЩ", докато други смятат, че Рияд, разочарован от политиката на САЩ в Близкия изток, търси нови партньори и евентуален съюз с Русия, способен да промени баланса на силите в региона.

Станете почитател на Класа