Русия проектира подводница от пето поколение - "унищожител на самолетоносачи"

Двата нови видове руски подводници от пето поколение ще бъдат съответно "подводница прихващач" и "унищожител на самолетоносачи", според руската Обединена Корабостроителна Корпорация.
"Основната цел на подводницата-прехващач е да защити групи подводници с балистични ракети и да атакува вражески подводници", каза Анатоли Шлемов, началник на отдела за държавни договори на корпорацията.
Говорейки за втория тип, служителят каза, че един от вариантите ще бъде " унищожител на самолетоносачи " плюс унищожител на "крайбрежни и наземни цели."
Новите видове атомни подводници ще имат общ дизайн, различаващ се по въоръжение и предназначение.
Проектът ще се осъществи след изграждането на серия подводници от клас Ясен от четвърто поколение, което представлява възраждането на строежа на подводници в Русия.
"Русия се опитва да спечели асиметрично предимство пред американските сили. Ако успее да развие една подводница с върховаа технология, както в края на Студената война, то ще създаде проблем за военноморските американски стратези за това как да се справят с потенциалната Руска заплаха ", каза Брайън Кларк, експерт в Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ.

Станете почитател на Класа