Защо е опасно да се пие много вода?

Въпреки че водата е от съществено значение за поддържане на функционирането на нашето тяло, прекомерен прием на течността може да бъде толкова опасен, че дори да причини смърт, се казва в ново проучване на международен екип от учени.
Според доклада, публикуван в списание The Clinical Journal Sport Medicine, прекомерна консумация на вода по време на упражнения причинява хипонатриемия, водно-електролитен дисбаланс, който в някои случаи може да доведе до смъртта на човек. При хипонатремия концентрацията на натрий в тялото пада твърде ниско, което причинява бързо възпаление на мозъка, води до гърчове, кома и в крайна сметка причинява смърт.
Според доклада, спортистите са по-склонни да страдат от това заболяване, особено маратонци и футболисти, сред които са записани най-малко 14 смъртни случая.
За да се предотвратят подобни трагични последствия учените, водени от Тамара Хю-Бътлър от университета в Оукланд (САЩ), препоръчват да се пие само когато си жаден, нито повече, нито по-малко, като се аргументира, че тази препоръка може да помогне да се избегне обезводняване и да са забави развитието на хипонатриемия.

Станете почитател на Класа