САЩ ухажват Виетнам и постилат червен килим за комунистическия лидер

Шефът на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг не заема официален държавен пост, но не е изненадващо, че ще се срещне с президента Барак Обама при посещението си в Съединените щати тази седмица. Той е фактическият върховен лидер на своята страна.

По-голямо впечатление прави един от другите ангажименти на Чонг - прием, на който е домакин Търговската камара на САЩ, която е крепост на американското свободно предприемачество.

Икономическите императиви подтикнаха САЩ и Виетнам да нормализират следвоенните си отношения преди 20 години и те продължават да са водещ стимул за засилване на връзките.

Президентът Бил Клинтън обяви нормализирането на отношенията между САЩ и Виетнам на 11 юли 1995 г. след премахването на наказателните икономически мерки, наложени след като Виетнамската война завърши през 1975 г. с комунистическа победа.

Враждебността и от двете страни отстъпи на прагматизма

Социалистическите плановици на Виетнам съсипваха икономиката на новообединената държава и имаха нужда от някой, който да им помогне. Американските компании видяха възможност, която иначе би могла да бъде използвана от азиатските или европейските конкуренти.

Чонг определи утрешното си пътуване като “историческо посещение”. Той каза, че очаква Обама да направи първото си посещение във Виетнам по-късно през годината, въпреки че Белият дом не е потвърдил пътуването.

Американски служители имат голямо желание да изведат отношенията с Виетнам, които в момента са приятелски, но не много близки, до ново ниво. Виетнам може да бъде важна част от “преориентирането” на Обама към Азия, като играе силна геополитическа и икономическа роля. Като намираща се на предна линия страна, разтревожена от китайския експанзионизъм в Южнокитайско море, Виетнам също така не би имал нищо против САЩ да скастрят поне малко Пекин.

“Ние смятаме, че като една от водещите големи сили в света и член на Съвета за сигурност на ООН САЩ имат голям интерес и отговорност да поддържат мира и стабилността в света и в частност в Азиатско-тихоокеанския регион”, каза в петък Чонг в писмен отговор на въпроси, зададени от Асошиейтед прес.

Той заяви с внимателен дипломатически език, че се надява “САЩ да продължат с подходящи изявления и действия да подпомагат мирното уреждане на споровете в (Южнокитайско море) в съответствие с международното право, за да осигурят мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион и света”.

Амбициите на САЩ да останат тихоокеанска сила до голяма степен зависят от това да проявят силата си, като очертаят предел по отношение на Китай.

Народните настроения във Виетнам като цяло са враждебни към агресивните претенции на Китай към морски територии, но лидерите на страната никак не искат да влизат в противопоставяне с доста по-големия си съсед. Практическите опасности от близостта са едно на ръка, но по-праволинейните комунисти като Чонг се притесняват от обвързване с демократичния Запад вместо със стария им комунистически роднина в Пекин.

Според Вашингтон обаче стремежът да бъде спечелен твърдолинеен скептик като 71-годишния Чонг е ключ към постигане на целите на двете страни. Макар пътуването на Чонг да е знак колко далеч са стигнали отношенията между САЩ и Виетнам през тези 40 години от края на войната, това не означава, че се подготвя съюз, каза директорът на Центъра за азиатски изследвания към фондация “Херитидж” във Вашингтон Уолтър Ломан.

“Те искат да имат яйца в американската кошница, за да балансират това, което имат в китайската кошница, все в служба на интереса и стратегическата визия на Виетнам”, заяви той.

Чонг подчерта важността на отношенията на Виетнам със САЩ

“Виетнам би искал да бъде приятел и надежден партньор на всички страни по света”, написа той в своя отговор. “При тези усилия ние придаваме голямо значение на отношенията със САЩ като един от най-важните партньори във външната ни политика”.

Това, което Вашингтон предстои да предложи на Ханой, са икономически изгоди, особено по силата на още незавършеното многостранно транстихоокеанско партньорство. Той може да посочи стабилни постижения: от 1995 г. годишният търговски обмен между САЩ и Виетнам се е увеличил от под 500 милиона долара на 35 милиарда долара миналата година. Виетнам вече изпреварва Малайзия и Тайланд като водещ износител на стоки от Югоизточна Азия за САЩ.

Посещението на Чонг “е част от обсъжданията в Ханой за бъдещето на държавата . . . как да постигне баланс между икономическите и политическите връзки с Китай и съблазънта от американските пазари и гаранции за сигурността”, каза бившият сътрудник към сенатската комисия за външни отношения Франк Джанузи, който сега работи за фондация “Мансфийлд” във Вашингтон, стремяща се да насърчава отношенията между САЩ и Азия.

Джанузи размишляваше дали икономическите ползи от търговския пакт и гаранциите на САЩ за сигурността в Южнокитайско море ще постигнат успех или комунистическото правителство на Виетнам ще се придържа към модела на своите китайски другари “и ще следва пътя на издръжлив авторитаризъм, с държавен контрол върху ключови сектори на икономиката и строг контрол върху подялбата на властта”.

Правата на човека продължават да са мъчителна тема - репресиите на Виетнам срещу дисидентите подкопават политическата подкрепа в Конгреса на САЩ за приемане на каквито и да е сделки с него като съгласие с желанието на Ханой да му бъде позволено да купува смъртоносни оръжия.

Правителството на Обама “заслужава признание за това, че продължава да оказва натиск върху Виетнам за политическите затворници, трудовите права и религиозната свобода. Проблемът е, че това не работи”, каза директорът на азиатския отдел на “Хюман райтс уоч” във Вашингтон Джон Сифтън.

САЩ казват, че наказателното преследване на дисиденти е намаляло, а броят на политическите затворници е спаднал от над 160 преди две години до около 110. Те отдават този напредък на желанието на Ханой да се присъедини към подкрепян от САЩ търговски пакт на държавите от Тихия океан. Но Сифтън каза, че намаляването се дължи на това, че хората са излежали присъдите си, а не на предсрочни освобождавания. По оценка на “Хюман райтс уоч” все още има около 150 политически затворници зад решетките.

Чонг призна различията със САЩ по въпросите на демокрацията, правата на човека и търговията. Но добави: “Би трябвало да поддържаме диалог по открит, искрен и конструктивен начин, за да увеличим взаимното разбирателство, да смекчим различията и да се възползваме възможно най-добре от нашия потенциал за сътрудничество. Би трябвало да работим, за да гарантираме, че подобни различия няма да пречат на двустранните отношения.”

БТА

Станете почитател на Класа