Руски секретни космически совалки, скрити от 22 години

Останките от най-скъпия космически проект на СССР са скрити в пост-апокалиптичен хангар в продължение на години в обширните степи на Казахстан, до космодрума Байконур.
Изоставени кораби от също така изоставения съветски проект "Буран", бивша гордост на националната космическа индустрия, те са оставени на милостта на иманярите и на прашните бури.

ОК-1K2, по прякор "Little Bird" е втората космическата совалка от програма Буран с насрочен първи полет, когато пътя й е пресечен от разпадането на СССР.
Блогър и авантюрист, който се идентифицира като "Ralph Mirebs" и чийто блог е списван на перфектен руски, публикува снимки и сведения за упадъка на този велик кораб.

"Времето и хората не са простили на този космически кораб и състоянието му е жалко. Топлоустойчивите панелите са обелени, стъклото на кокпита е счупено и фюзелажа е покрит с дебел слой птичи тор", пише Mirebs в блога си.
Подобно на много от нововъведенията през Студената война, програмата Буран е отговор на това, което се прави от другата суперсила: в този случай програмата за космическата совалка на САЩ. Буран е бил предназначен основно за военни цели, за пренасяне на ядрени бойни глави и "орбитална" война срещу НАТО.

Когато програмата е изоставен от руската държава заради проблеми с ликвидността през 1993 г., вече е имало пет модела в различни етапи на изграждане.

Оригиналният Буран и Little Bird са държани заедно, докато буря разрушава първият кораб преди тринадесет години.

"Космонавтиката е загубил романтиката си, оставайки само в сухите цифри на финансовата статистика. Защо да се харчат милиарди в космоса, ако няма полза за близкото бъдеще?"

Станете почитател на Класа