"Никога преди военната мощ на САЩ не е била толкова близо до руската граница"

Плановете на САЩ и НАТО за разполагане на тежки оръжия в близост до границата с Русия може да се квалифицират като крайно и безразсъдно решение въз основа на абсолютно фалшив предлог, казва американският историк Стивън Коен.

"Това, което се случва, е нещо, което определена група в рамките на НАТО е търсила в продължение на 15 години", каза Коен, специализиран по руски изследвания към Университета в Принстън. Той подчерта, че решението за допълнително разполагане в Източна Европа, "е буквално на ръба на войната с Русия."

"Никога преди американската военна мощ е бил толкова близо до руската граница", каза той.

По негово мнение, Москва няма да си затваря очите пред тази ситуация и ще трябва да направи нещо. Вашингтон от своя страна ще направи нова стъпка. Тази размяна може да редизвика по-нататъшна военна ескалация и да доведе до "конфронтация, подобна на ракетната криза в Куба."

Той подчерта, че дневният ред на НАТО вече е отишъл далеч отвъд украинския въпрос. "Не става въпрос за защита на Украйна, а за разширяването на НАТО" каза той.

Коен напомни на европейските страни, че се подлагат на риска да бъдат въвлечени във военен конфликт и че Вашингтон няма да спаси еврото, нито ще подпомогне европейската икономика с предоставяне на по-евтини горива.

В същото време, Международният икономически форум в Санкт Петербург е показал ясно, че въпреки усилията на Вашингтон да изолира Москва, Русия остава интегрирана в икономическия и политическия живот на Европа, каза професорът.

Станете почитател на Класа