Все още най-добри приятели ли са Германия и САЩ?

Според изследвания на Pew, германското доверие в Обама бе най-високо в света. Но - до миналата година, когато това доверие се свлече доста под показаното от хората във Франция или Великобритания. Сега отношения на САЩ с Германия са най-малкото сложни.

Може да се каже, че е въпрос на култура. Германците например не споделят по-войнствения подход на Америка във външната политика. Има недоверие и загриженост от използването от САЩ на безпилотни летателни апарати, а войната в Ирак, на която Германия се противопостави категорично, все още хвърля сянка.

За Германия, САЩ е мощен съюзник - но Ангела Меркел е широко считана от Запада като главен комуникатор с президента Владимир Путин.

Като най-голямата икономика в Европа и по подразбиране водещата нация в Европа, Германия също е от жизненоважно значение за САЩ, което прави връзката между лидерите на страните толкова интересна.

Но всичко това бе, преди някой да спомене забранената дума "шпионаж".
Г-жа Меркел бе неудържимо бясна, когато стана ясно, че през 2013 г. американските тайни служби може да са подслушвани мобилния й телефон и незабавно поиска споразумение за "не-шпиониране".

Дали се е възстановила връзката на Обама-Меркел?

Г-жа Меркел бе настанена в "Къща за гости" в непосредствена близост до Белия дом по време на неотдавнашно пътуване до Вашингтон - чест, която не се предоставя на всеки държавен глава.

Президентът Обама, чиито позиции са отслабени в страната, видимо извлича ползи от силната връзка с най-мощният политик на Европа.

Станете почитател на Класа