Солар Импулс прави втори опит да прекоси Тихия океан

Захранван със слънчева енергия самолет прави втория си опит за рекорден полет през Тихия океан. Самолетът има по-голям размах на крилете от Джъмбо джет, но е невероятно лек и се захранва от 17 000 соларни клетки.
Solar Impulse излетя от Нагоя в Япония в 18:03 GMT в неделя и е планирано да кацне в Хавай в приблизително след 120 часа, преминавайки точката от която няма връщане. Пилотът сега вече няма възможност да се обърне и да се върне в Япония, ако прогнозата за времето се промени. Екипът е прекарал почти два месеца в очакване на ясно време, за да прекоси Тихия океан.

Ако пилотът успее, това ще бъде най-дългият самостоятелен полет в историята на въздухоплаването, както и на най-голямото разстояние постигнато от самолет, който се захранва само от Слънцето.

Швейцарският пилот и съосновател на Solar Impulse Andre Borschberg, първоначално е трябвало да започне пътуването до Хавай от Nanjing в Китай. Дъждовният сезон в Нагоя означава дълго чакаме там - и след фал старт миналата седмица, метеоролозите са твърдо убедени, че сега са открили един прозорец време за петдневния полет до Хавай.

Ако този полет успее, самолетът ще продължи своята обиколка на света със следващото пресичане на океана от Хавай до континенталните САЩ, след това ще прекоси цяла Северна Америка, преди да се опита да прелети над Атлантическия океан.

Станете почитател на Класа