Банкова ваканция в Гърция

Гръцкият Съвет за финансова стабилност реши да остави затворени банките в страната от понеделник - най-вероятно до провеждането на референдума идната неделя. Паралелно с това се въвеждат и ограничения за теглене на пари.

 

 

След прекратяването на преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори, банките в Гърция ще останат затворени в понеделник. Премиерът Алексис Ципрас съобщи, че допълнително ще бъде въведен и контрол върху движението на капитали. "Действията на ЕЦБ принуждават правителството да вземе тези мерки", заяви Ципрас.
Гръцкият премиер прикани гръцките граждани да запазят спокойствие и ги увери, че влоговете им са гарантирани. Малко по-рано стана известно, че и борсата в Атина няма да отвори в понеделник. Финансовите пазари са изправени пред драматична борсова седмица след прекъсването на преговорите между Гърция и международните ѝ кредитори.
По примера на Кипър
Въвежда се и контрол върху движението на капитали - като мярка срещу трансфера на пари в чужбина. Тя включва също и замразяване на банкови сметки и въвеждането на лимит за теглене на пари в брой от гражданите. Цялата финансова система може да колабира, ако гърците продължат масово да теглят пари от сметките си.
Дълги опашки се извиха в Гърция пред банкоматите в неделя
Дълги опашки се извиха в Гърция пред банкоматите в неделя
Последният пример за такъв контрол върху движението на капитали беше Кипър, който предприе тази стъпка преди повече от две години. Тогава кипърските банки също бяха пред фалит. Ограниченията в Кипър все още са в сила, но в последно време беше разхлабени.
Кризисно заседание и в Берлин
С оглед на изострянето на гръцката криза, германската канцлерка Ангела Меркел свиква кризисно заседание в понеделник на председателите на партиите и шефовете на фракциите на представените в Бундестага партии. Тя ще ги информира за актуалното развитие на кризата около Гърция.
Във вторник (30.06.2015) Гърция трябва да погаси вноска към МВФ в размер на 1,6 милиарда евро. Не е ясно обаче, дали гръцкото правителство е в състояние да направи такъв превод. Междувременно германското правителство препоръча на пътуващите в Гърция германски граждани да се запасят с достатъчно пари в брой, тъй като гръцките банки ще останат затворени и не е сигурно, че банкоматите в страната ще бъдат заредени с достатъчни количества пари.

Станете почитател на Класа