Иран се превърна в най-голямото "El Dorado" след разпадането на СССР

Последната фаза на преговорите между Техеран и секстета международни преговарящи относно ядрената програма на Иран започва тази събота във Виена, за да се постигне споразумение до 30 юни.
Въпреки неотдавнашната сурова риторика на иранския духовен водач Али Хаменей, общите очаквания за компромис са положителни, проправяйки пътя за отмяна на санкциите върху иранската икономика. Междувременно Иран е вече вижда настъплението на представители на западния бизнес. Сред първите са големи нефтени компании, примамени от перспективата за достъп до четвъртите по големина петролни резерви в света, за първи път от три и половина десетилетия. Тази седмица европейските гиганти Shell и Eni са признали, че провеждат предварителни разговори с Иран. BP е направил същото, въпреки че компанията не е потвърдила официално. Когато се постигне ядреното споразумение, тези корпорации веднага ще разгърнат дейността си .
Много е вероятно цените на петрола да паднат веднага с увеличението на световното предлагане, тъй като Техеран може да започне да извлича милионите барели, съхранявани в морето. Предполага се, че до края на 2017 г. Иран ще увеличи дневния си добив до към 600 000 барела.

Станете почитател на Класа