Русия и Китай: Целта е да се сложи край на господството на долара

Сътрудничеството между Русия и Китай се развива в различни области на икономиката и този Алианс има за цел да се сложи край на доминацията на САЩ, считат международните медии.
"Свидетели сме на финансово сътрудничество между Москва и Пекин. В опит да сложи край на зависимостта от долара в техните взаимни плащания, централните банки на двете страни подписаха споразумение за обмен на валута, за да съживят своите национални валути", съобщава турският вестник Йени Шафак.
Според вестника, най-представителният пример е руският енергиен гигант Газпром, който иска да де-доларизира договорите си с Китай като ги обърне в юани или рубли. Освен това, ако Русия в своите търговски сделки замести западните валути с юана, това ще позволи намаляване на риска от ефектите на антируски санкции, наложени от Запада. Но също така и намаляване на разходите на Москва и Пекин, които искат "да се сложи край на господството на долара", продължава той.
"В момента около 63% от резервите на централните банки по света са доминирани от долара, следван от еврото с 22%, (...) Русия и Китай предизвикват САЩ и планират да сложат край на неговото владичество, което не с е харесва на много хора ", заключава Йени Шафак .

Станете почитател на Класа