Защо Хавана е един от най-безопасните градове в Латинска Америка?

Според журналиста Норидо Юрис, в Куба нивото на престъпността с огнестрелно оръжие е толкова ниско, че "по-голямата част от кубинците са били свидетели на стрелби само по телевизията." Той добавя, че "в сравнение с други латиноамерикански столици, Хавана е безопасен град".
Авторът в статия за BBC информира че "процентът на убийствата с огнестрелно оръжие [в Куба] е сред най-ниските на континента, защото е факт, че Куба има строго законодателство относно притежаването на оръжие. Единствените, които могат да носят оръжия са ефективно работещите в правоприлагащите органи, хора с професии, изискващи притежаването на оръжие, за да изпълняват своите функции, както и военните, които използват оръжие само във военните зони и при тренировъчно обучение."
Затова стрелби наистина са рядкост за Хавана, а отвличанията – така популярни в Мексико - са почти несъществуващи в островната държава.
Авторът обръща внимание на един интересен факт: преди революцията от 1959 г. Хавана е известна в цял свят като един от международните центрове на мафията. Въпреки това, след революцията, правителството успя да се справи с организираната престъпност.

Станете почитател на Класа