Гръцкият случай -повторение на аржентинския сценарий?

Гърция не е първата страна, изправена пред възможността за неизпълнение на задължения по суверенния си дълг. Както се съобщава в американския вестник The New York Times, "неизпълнението" на Аржентина през 2001 г. може да се превърне в "поучителен пример" за Гърция. Въпреки това, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, заяви, че идеята на повтаряне на аржентинския сценарий е "дълбоко погрешна".
Аржентина през 2001 г., претърпя страховитата аскетичност, която бушува в Гърция днес. "Тя бе силно задлъжняла към Международния валутен фонд, Световната банка и САЩ, което изискваше намаляване на разходите", припомня вестникът. Кризата предизвика бунтове. И накрая, нацията обяви неизпълнение на изплащането на 95 милиарда долара дългове към частни инвеститори, а след това рязко се обезцени песото.
Наистина, подобен на Аржентина ли е гръцкият случай? Артуро Поржечански, специалист по международни финанси в Американския университет във Вашингтон и изследовател на ситуацията в Аржентина казва, че това е почти пълно аналогия на ситуацията, която съществува днес в Гърция. Въпреки това, той посочва, че "вероятно в Гърция е по-лошо". От своя страна, директорът на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел Даниел Грос, смята, че гръцкото правителство е изправено пред по-сложна ситуация.
Аржентина успя да стабилизира икономиката през 2002 г. и Буенос Айрес върна към МВФ целия си дълг през 2006 г., въпреки че "битката с фондовете лешояди" продължава и днес. Според The New York Times ", икономическото възстановяване на Аржентина до голяма степен се дължи на нарастналия износ на суровини, генерирано от нарасналото търсене от Китай и Бразилия." Някои икономисти предполагат, че Гърция трябва да последва примера на Аржентина, да обявяви "неизпълнение" и да се справи с последиците в краткосрочен план.
Но докато Аржентина е богата на ресурси страна и може да бъде самодостатъчна, гръцкият случай е различен, защото Европейската нация е силно зависима от вноса. Икономическата жизнеспособност на Гърция по същество никога не е била доказана от 1981 г., когато страната се присъедини към ЕС. Освен това, ако Гърция може да девалвира валутата си, като Аржентина, това ще бъде от полза за икономиката й.

Станете почитател на Класа