Кюрдските сили обсаждат бойци на ИД след клането на цивилни

Кюрдските сили обсаждат бойци на ИД в град Кобани в Сирия, след като бунтовниците заклали най-малко 154 души в едно от най-големите кланета на цивилни в гражданската война в страната.
Кюрдски говорител каза че сблъсъците продължават, но бунтовниците са напълно обкръжени. "ИД проведе колективен самоубийствен атентат, но не за да контролира Кобани или да го завземе, а за да убие възможно най-голям брой цивилни граждани", заяви Redur Xelil, говорител на Единиците за Народна защита (ЕНЗ), основната сирийска кюрдска милиция.
"Предполагам, че основната цел на нападението на ИД почти със сигурност не е да завземе и задържи Кобане, а да извади кюрдите от равновесие и да ги принуди да отклонят сили за защитата му, така че да се облекчи заплахата, която те представляват за столицата на ИД Ракка" ", каза Йезид Сядех, експерт от център Карнеги в Бейрут.
Един съюз между ЕЗН и сирийски бойци на опозицията, подкрепена от въздушните удари от водената от САЩ коалиция срещу екстремистката групировка е завзел през последните дни обширна територия от ИД, включително стратегическия граничен град Тал Абияд, ключов за чуждестранни бойци и за снабдяването на бунтовниците. ИД също предаде военна база, на режима на Башар ал-Асад в град Аин Исса, което доближи кюрдите и техните съюзници на 30 мили от Ракка, столицата на самообявилия се халифат на ислямска държава.
Кюрдите са се очертава като един от малкото успехи в стратегията на коалицията за сдържане на ИД, напредвайки и завземайки територии. Но те също така разкриха границите на стратегията, с отказа на коалицията да подкрепи кюрдите и да им предоставя военни материали, които биха могли да им помогнатсрещу ИД, като противостоят на американските боеприпаси, превозни средства и консумативи, завзети от ИД от иракската армия.

Станете почитател на Класа