Бившият премиер на Русия Евгений Примаков почина на 85 години

Бившият руски премиер Евгений Примаков, лидер на опозиционния блок Отечество-Вся Россия, почина след продължително боледуване, съобщиха руските информационни агенции.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин е бил информиран за смъртта на бившия премиер и " е дълбоко натъжен".
Г-н Примаков бе ръководител на руското правителство за осем месеца между септември 1998 г. и май 1999 година. Роден в украинската столица Киев през 1929 г., той е отгледан в Тбилиси, столицата на Грузия. Учи Арабистика в Московския институт за източни изследвания и става кореспондент на Държавната радио и телевизия.
Навлиза в политиката и след един мандат като председател на Съветския парламент между 1989 и 1990 г., г-н Примаков играе водеща роля в преговорите със Саддам Хюсеин в навечерието на първата война в Залива.
Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., той е назначен за ръководител на Службата за външно разузнаване на Русия и по-късно за министърът на външните работи през януари 1996 година. През 1998 г. той е назначен за министър-председател от тогавашния президент Борис Елцин, като въвежда трудни реформи и известна степен на стабилност в страната, все още замаяна от финансова криза.
През март 1999 г. г-н Примаков се опита да предотврати ударите на НАТО срещу Югославия. Той фамозно нареди на пилота си да обърне по средата на пътя към САЩ за официално посещение през Атлантическия океан, след като научи, че Вашингтон е решил да започне бомбардировките. Инцидентът станал известен като "Primakov's loop".
Но пътят на Примаков като министър-председател е краткотраен. Той бе уволнен през 1999 г. от президента Борис Елцин, който според сведенията е изплашен от нарастващата му популярност.
През 2003 г. той отново пътува за Ирак и се среща със Саддам Хюсеин, в опит да се предотврати войната, този път по искане на г-н Путин. А три дни по-късно започва водената от САЩ офанзива.

Станете почитател на Класа