Главният шпионин на САЩ Джеймс Клапър: Китай е основен заподозрян в кибер атаките

Китай е "водещ заподозрян" в масивнаото хакване на правителствената агенция на САЩ, която държи личните досиета на милиони американци, заяви шефът на разузнаването на САЩ Джеймс Клапър.

Той е най-високопоставеното длъжностно лице публично обвинило Пекин, след новината за нарушението на сигурността на данните. Изявлението му идва след тридневни разговори на високо равнище, в които Китай и САЩ се споразумяха за "кодекс на поведение". На разговорите във Вашингтон, където кибер сигурността е била основен приоритет, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че има нужда да се работи с Китай, за да се разработи "кодекс на държавно поведение" в киберпространството. Китайските представители са се съгласили с тези заключения.

"Китай остава водещ заподозрен", каза г-н Клапър по време на конференция във Вашингтон, но " правителството на САЩ продължава да разследва", добави той.

На 5 юни на Службата на САЩ за управление на персонала (OPM) съобщи, че личнитеданни повече от четири милиона служители, пенсионери, изпълнители и кандидати за работа, може да били компрометирани. Това не е първият опит: през март 2014 хакери пробиха мрежите на OPM, но опитът беше блокиран

Китай категорично отхвърля обвиненията, като заяви, че всяко предположение, че стои зад хакерските атаки е "безотговорно и ненаучно".

Станете почитател на Класа