Ципрас не позволи на Европейския съвет да дава уроци на Гърция

"Не подценявайте това, което може да направи народ, които се чувства унижен", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас на председателя на Европейския съвет, Доналд Туск, по време на суровия диалог на срещата на високо равнище.

По-рано, на 22 юни, Доналд Туск постави гръцкото правителство пред избора "между едно добро предложение или несъстоятелност." Тогава Ципрас настоя "в преговорите няма място за езика на ултиматуми и те не засягат дискусията, която е в заключителната фаза". Председателят на Европейския съвет показа, че ако Атина отхвърли предложенията на кредиторите, правителството на Сириза го очаква катастрофа. "Играта свърши", заяви Туск на гръцкият президент.

Това изявление предизвика незабавната реакция на Ципрас: "В Гърция има 1,5 милиона безработни, 3 милиона бедни и хиляди семейства, които нямат други доходи освен пенсията на възрастните. Това не е игра."

При липса на споразумение с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), страната е изправена пред фалит. Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат в събота, за да се направи равносметка на преговорите в Атина с кредиторите.

Станете почитател на Класа