Ако дефектират тези 11 компютърни програми светът ще спре

В нашето ежедневие има толкова много концентрация на всички видове софтуер, че вече не забелязваме неговото съществуване. Въпреки това, има набор от програми, операционни системи и стандарти, които могат да доведат света до ръба на колапс, ако престанат да оперират. Ето 11-те ключови софтуери с масивна и ежедневна употреба, които засягат всички ни, независимо от нашите нужди и нашата професия.
Googlebot е програма, която влиза във всяка уеб страница, за да провери какво има вътре, когато е актуализирана и други подробности, а след това всичко се индексира на сървърите. След това при търсене се предоставя списък на намереното.
SAP е софтуер за компании, който управлява изплащането на заплати и контролира ваканциите, работните смени и офис консумативи - всичко това едновременно. Днес го използват една четвърт от компаниите в световен мащаб.
АТМ Управление на въздушното движение е термин, който обхваща всички системи, които подпомагат самолета по време на пътуване: контрол на въздушното движение (РВД), авиационната метеорология и аеронавигационни системи, управление на въздушен трафик. Контрол на въздушното движение се разработва от всяка страна поотделно въз основа на собствените си изисквания. Но ако дадена страна провали програмата за координиране и управление на националното въздушно пространство,на земята остават самолетите не само в цялата страна, но и в чужбина, тъй като самолетите на други държави не могат да преминат през нейното въздушно пространство.
Apache е стандарт, който позволява, например един сървър Windows да обменя информация с други Unix, които говорят на различни езици. От 1996 г., Apache е най-широко използваният HTTP сървър.
WordPress е система за управление на съдържанието (CMS) фокусирана върху дизайна, програмирането и актуализирането на всякакъв вид уебсайт и при създаването на блогове.
Windows 80% от настолните компютри в света работят с различни версии на Windows. Но това не е всичко. Windows продава операционни фирми за сървъри на институции, които са вградени в една трета от всички машини в света.
Android В случай на срив на Android - операционната система, създадена от Google, почти 80% от собствениците на мобилни телефони в света и 62% от потребителите на таблети ще кажем сбогом на своите устройства.
Photoshop Въпреки наличието на безплатни алтернативи като Gimp, всички публикации и професионални фотографи в света вече не търсят друга програма за редактиране и ретуширане на цифрови снимки освен Photoshop, който навърши четвърт от век на международния пазар.
Pro Tools е звуковият "Photoshop". Повечето от дисковете, мелодиите по радиото и телевизията, диалогът и музиката на сериали, филми и пиеси, съобщенията по гари и летища, са обработени с този гигант за редактиране и смесване на звук.
Final Cut Pro е софтуер за редактиране на нелинейно видео, позволяващ монтиране на звукови секвенции и добавяне на ефекти. Ако се разпадне,ще се разпаднат повечето телевизионни мрежи в света.
IBAN Международният код на банкова сметка е буквено-цифров код, който идентифицира конкретна банкова сметка навсякъде по света. Това означава, че всяка сметка има уникален IBAN, чрез който се идентифицира страната, институцията, клонът и сметката. В 66 страни по света, според последните налични данни, всички операции по банкова сметка, с кредитна или дебитна карта, работят с тези данни непрекъснато, така че по-добре нищо да не се обърква.

Станете почитател на Класа