Защо скандалът „ САЩ шпионират Франция“ ще затихне скоро?

Сутринта на 24 Юни Франция се събуди яростна. WikiLeaks разкри, че Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) е шпионирала последните трима френски президенти, включително настоящия, Франсоа Оланд. Реакциите бяха остри, но всъщност "френското възмущение скоро ще намалее, докато се превърне в безучастие", казва анализаторът Саймън Шустер.
Нарушаването на доверие между съюзниците "е неприемливо", отсъди президентът след разкритията на WikiLeaks и свика заседание на Съвета за сигурност на Франция. Френският външен министър, Лорен Фабиус, привика американския посланик в Париж, Джейн Хартли, за да поиска обяснение. Оланд също говори по телефона с Барак Обама. "Президентът Обама недвусмислено потвърди твърдата си решимост да се сложи край на практики, които може да са се случили в миналото и които са неприемливи от страна на съюзниците," се казва в изявлението на Елисейския дворец след разговора. „САЩ не прихващат и няма да прихващат комуникациите на президента Оланд," подчерта от своя страна, говорителят на Съвета за национална сигурност, Нед Прайс.
Според Шустър, причината скандалът да затихне бързо е, че в съвременния свят всяка страна шпионира според възможностите си. Немската разузнавателна агенция, БНД, в продължение на години подпомага шпионирането от NSA на техните цели в цяла Европа, каза Шустер. Премиерът Мануел Валс дори заяви, че "емоцията и гневът" във Франция са "легитимни", но призна, че разкритията на WikiLeaks " не представляват истинска изненада за никого."
"Както подсказва опитът от Германия, тези скандали не генерират истински пробив в отношенията, отчасти защото европейците зависят от САЩ не само в търговския сектор, но също така и в областта на сигурността и обмена на разузнавателна информация " заключава анализаторът.

Станете почитател на Класа