Идеята на един мексиканец може да промени живота на 9 милиона души

Земетресения с по-малък или по-голям магнитуд са част от ежедневието на близо 9 милиона души официално живеещи постоянно в Мексико Сити, тъй като градът се намира в сеизмично активна зона. Въпреки това, много малко имат в домовете си системи за ранно предупреждение, едно твърде скъпо за мнозина устройство. Анди Мейра, аматьор инженер, казва че е намерил решение.
Земетресението, което разтърси Мексико Сити през септември 1985 г. взе 10 000 живота. В началото на 90-те години в страната се появи Sasmex, система която следи данни от повече от сто сензори разпределени в центъра и на западното крайбрежие на Мексико и при тектонична опасност изпраща предупредителни сигнали. Впоследствие, правителството започна да дава предизвестие на населението чрез радиото и телевизията, но информацията не достига до тези, които в момента не се намират в пред екрана или до транзистора.
Налице са и по-ефективни инструменти: специални рецептори SARMEX, които могат да бъдат инсталирани в домовете и офисите. Но приемникът с монтажа струва около 1300 $, твърде висока сума за повечето домове или малки предприятия.
Инженерът аматьор Мейра заяви, че е създал устройство, което използва същите данни от Sasmex и активира визуален и звуков предупредителен сигнал. Разликата е, че неговото изобретение е 26 пъти по-евтино от досегашния приемник. Иновацията, наречена "Щурец", е с размерите на топка за тенис, струва около $ 50 и е лесна за инсталиране.
Мейра подчертава, че устройството вече е доказало своята ефикасност. През април 2014 г. то е алармирало семейството му за земетресение от 7,2 по скалата на Рихтер с епицентър в щата Гереро минута и половина преди да се разлюлеят сградите на столицата. Чрез публична кампания в интернет и с инвестиция от националните ускорители на старт-ъп компании, инженерът е успял да събере средства, за да започнете производството на първите си 175 устройства.

Станете почитател на Класа