Хилъри Клинтън на път да спечели президентските избори, твърди анкета

Хилъри Клинтън е на път да спечели първичните избори на Демократите и ще продължи да побеждава републиканските си опоненти, според ново проучване на общественото мнение. Проучването на NBC News / Wall Street Journal установило, че бившият държавен секретар е първи избор за кандидат на 75% от членовете на нейната партия.
Анкетата е попитала 1000 вероятни гласоподаватели за техните становища относно потенциалните кандидати за президент на републиканците и на демократите. Отговорите сочат, че Клинтън води сред избирателните с 48% към 40% спрямо най-близкия претендент - републиканецът, бивш губернатор на Флорида Джеб Буш, брат на бившия президент Джордж Буш и син на бившия президент Джордж Буш-старши.
Анкетата вероятно ще насърчи лагера Клинтън, чиято кампания тръгна с груб старт, когато възникнаха въпроси за ползването на личен имейл от Клинтън като държавен секретар.
Републиканецът социолог Бил Макинтърф заяви пред Wall Street Journal, че Клинтън е "най-силната, тя започва с предимство сред много важни групи".
Анкетираните са доста разделени по въпроса от коя партия трябва да бъде следващият президент - от републиканците 36% и от демократите - 39%. "Спад в традиционните морални ценности" беше оценен като най-тревожната тенденция в Америка от всички анкетирани (25%), следван от евентуални терористични атаки срещу САЩ (18%), а влиянието на корпоративните и богати хора върху изборите е оценено като най-смущаващ аспект на предстоящата кампания (33%).

Станете почитател на Класа