Северна Корея се нуждае от нови съюзници

Високопоставени партийни кадри от Северна Корея са били изпратени на пътувания до Русия, Куба и Екваториална Гвинея тази седмица, което предполага, че пословично потайната държавата би могла да променя отношението си към международната дипломация, съобщава NK News.
Във вторник председателят на Върховното народно събрание на Северна Корея, Чое Тае Бок, излетя от КНДР като част от дипломатическа обиколка, разкри KCNA. Говорител на горната камара на руския парламент потвърди срещата, заявявайки, че КНДР пратеник ще се срещне с председателя на горната камара на руския парламент, Валентина Матвиенко, една от най-влиятелни жени в руската политика.
Причината, поради която Русия и Северна Корея активно разговарят, е че КНДР наистина няма други съюзници, тъй като отношенията с Китай, Япония и Южна Корея са най-меко казано нестабилни.
Северна Корея също изпрати члена на Политбюро и секретар на Централния комитет на партията Канг Сок Джу в Куба, според слуховете, за да обсъдят хранителни помощи.
Информирани източници предполагат, че тези пътувания са реакция на откриването в столицата Сеул на Южна Корея на нов офис на ООН, натоварен със задачата да разследва нарушенията на човешките права, ход, който е раздразнил Севера.
Безпрецедентните посещения, огласени от държавната информационна агенция KCNA, подхраниха спекулациите, че страната може да търси нови съюзници, когато е изправена пред задълбочаваща се суша и напрежението с Южна Корея се засилва.

Станете почитател на Класа