Унгария спира ключово правило на ЕС за предоставяне на убежище

Унгария е спряла ключов принцип на ЕС, който постановява, че трябва да се приемат обратно търсещите убежище, които първо са влезли Унгария, но са отпътували към други страни. Говорител на правителството каза, че решението е взето, защото Унгария е претоварена от незаконната имиграция. Съобщението идва само дни, след като Унгария обяви план за издигане на гранична ограда срещу мигрантите. Унгарските власти казват, че повече от 60 000 души са влезли в страната нелегално през тази година. "Унгария е изчерпала възможностите, с които разполага", заяви говорител на унгарското правителство.
ЕС призова унгарското правителство незабавно да изясни позицията си. Говорител на Европейската комисия добави „Унгария информира, че спирането е поради техническа причина. Комисията е поискала от Унгария незабавно изясняване на характера и степента на техническата неизправност."
Регламент от Дъблин постановява, че отговорността за разглеждане искането на лицето търсещо убежище, се носи от първата страна от ЕС, до която мигранта достига. Регламентът вече е причинил напрежение в ЕС и е в процес на преразглеждане.
Скорошната правителствена билборд кампания с послания като "Ако дойдете в Унгария, не вземайте работните места на унгарците!" също предизвиква доста спорове. Кампанията е част от усилията на правителството да спечели обществена подкрепа за новите строги имиграционни закони, които се очакват скоро.

Станете почитател на Класа