Джак Ма обяснява защо китайската бизнес стратегия е по-успешна, отколкото тази на САЩ

Джак Ма, основател на Alibaba Group, консорциум за интернет бизнес с огромен успех в Китай, а също един от най-богатите хора в света, даде ексклузивно интервю за руската агенция РБК, в което разкри своята бизнес стратегия. Той обясни, как моделът му на развитие се различава от този на САЩ и как планира да се разшири на руския пазар.
За съдружниците."Когато намерим партньори, в които да инвестираме, ние им помагаме, а не ги възпрепятстваме да успеят. В това нашият модел на глобализация е различен от този на САЩ. Американците искат да бъдат най-големите акционери, а ние търсим съдружници, ние инвестираме в тях и вярваме, че партньорите трябва да са на първо място в компанията, а не ние ", каза Ма.
За бизнеса. Когато се говори за правене на бизнес - това не е изкупуването на фирми. Бизнесът е като сватба. Преди да се оженим, първо трябва да контактуваме с партньора си за известно време, да се опознаем добре един друг.
Как победихме иБей. Ние сме убедени, че е важно екипът да вярва в това, което прави. Например, преди много години започнахме да се конкурирахме с иБей на китайския пазар. Ние като екип бяхме очаровани от нашия пазар и вярвахме, че можем да го подобрим в следващите 10-20 години. В допълнение, ние нямахме къде да се оттегляме - за разлика от иБей, имахме си само китайския пазар - и в крайна сметка спечелихме.
За визията за бъдещето на компанията. Хората не разбират къде отиваме, защото мислят, че ние сме компания. Ние не се считаме само за компания, а за организация, която в бъдеще ще промени световната търговия. Първият ни приоритет е да се опрости работата на малките предприятия. Ние изграждаме платформа, която ще им даде това, от което те се нуждаят - финансови инструменти, логистика, събиране на данни, възможности за трансгранична търговия. Така ние виждаме себе си в следващите 10 години.
На руския пазар. "Разширяването сега не е ирационално решение. Проучвали сме руския пазар няколко години и осъзнахме, че руските клиенти харесват услугите на компанията ни. Инвестирането в Русия сега е много евтино ".

Станете почитател на Класа