Генетична мутация, ключова за съпротивата срещу нацистката обсада на Ленинград

Руски генетици са открили генетични вариации, които помогнали на хората от съветския град Ленинград, да оцелеят при нечовешката тригодишна нацистка блокада от 1941-1943 г. Резултатите от изследването са причинили сензация в научния свят.
Научният сътрудник в Института Отт по акушерство, гинекология и репродукция Олег Глотов съобщи, че след проучване на кръвни проби и ДНК на 200 оцелели от обсадата на Ленинград и сравнението им с подобни проби, взети от хора, които не са били подложени на тези условия на крайна бедност, е установено, че жителите на обсадения град имат много рядка генетична мутация.
Според изследователите, тази мутация повишава ефективността на митохондриите, които намаляват загубите на енергия, за да може тялото да запази температурата. Генетиците заключват, че това е необходимо условие за оцеляване в такива нечовешки обстоятелства, като тези по време на обсадата на града. Това е състоянието на генетично предразположение и обсадените са имали тези ДНК маркери.
Учените също така са показали, че потомците на оцелелите също носят признаците на блокадата на генетично ниво, така по-рядко страдат от метаболитни разстройства в сравнение с тези, чиито родители не са минали през тежък глад.
Учените са поразени от теорията, че ограничаването на калориите може да увеличи продължителността на живота и решили да проучат ДНК-то на хора, които са оцелели при глад за да разберат по-добре механизмите на стареене.

Станете почитател на Класа