Русия готова да подкрепи мирно решение за Украйна "в какъвто и да е формат"

Във вторник в Париж се проведе среща на заместник-министри на външните работи на Нормандския квартет, за да обсъдят прилагането на споразуменията от Минск. Междувременно, Кремъл подчерта, че Русия е готова да участва "под каквато и да е форма" за намиране на решение на украинския конфликт.
"Да не се изключва нито един формат за решаване на кризата. Не един път, президентът Путин и външният министър Лавров подчертават, че Русия е готова да приеме какъвто и да е формат, за да се получи резултат по решаването на украинския конфликт ", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
В същото време, както подчерта Песков, Киев продължава да нарушава споразуменията от Минск. Въпреки това, той не изключи възможността да се провеждат телефонни разговори, за да се обсъди ситуацията в Украйна в рамките на един и същ формат.
"За съжаление, продължаваме да констатираме много случаи на нарушение на прекратяването на огъня и стрелба от украинската армия, насочена срещу градовете в Донбас", каза Песков.
Александър Коломиец, бивш висш служител в Министерството на отбраната на Украйна, обяви в понеделник по време на пресконференция преминаването си в редиците на отбраната на Донецк. Военният, който е служил като съветник на министъра, осъди действията на Киев, обвинявайки властите в геноцид срещу населението.
"Това е престъпление - да се използват от въоръжените сили срещу цивилното население. Конституцията на Украйна ясно посочва, че е забранено да се използват въоръжените сили срещу собствения си народ. Но това правителство просто иска да убива и да печели от войната" декларира той.
В сряда руският президент Владимир Путин е имал телефонен разговор с Ангела Меркел и Франсоа Оланд, с фокус върху нови атентати в източната част на Украйна.

Станете почитател на Класа