Руски дипломатически мост между Техеран и Рияд може да измести Вашингтон

Американската дипломация може да пострада от геополитически обрат, ако Москва успее да намери и да гарантира баланс между интересите на Иран и Саудитска Арабия в Близкия Изток, смята анализаторът Пепе Ескобар.
Присъствието на Саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на Международния икономически форум в Санкт Петербург може да промени баланса на силите както в Близкия изток, така и във "великата геополитическа битка" между страните от БРИКС и САЩ, счита Ескобар.
Анализаторът смята, че руският президент Владимир Путин и ръководителят на делегацията на Саудитска Арабия е възможно да са обсъдили перспективите за сформиране на нов "петролен алианс", което би означавало победа над политически съперници, които са против опитите на Москва да построи многополюсен свят.
В същото време, за да подобри двустранните отношения, Русия продължава да укрепва връзките си с Иран в областта на икономиката, оръжията и технологиите. Според анализатора, един успешен опит да се създаде баланс в отношенията със Саудитската и Персийската държави ще гарантира на Русия, Китай и другите членове на БРИКС голяма геополитическа победа над САЩ.

Станете почитател на Класа