Изстреляхя спътника Sentinel-2A за изследване последиците от изменението на климата

Във вторник от космодрума Куру - Френска Гвиана, бе изстрелян Sentinel-2A - сателит с многоспектърна иновативна камера с висока резолюция, способен да фотографира районите, засегнати от наводнения, вулканични изригвания и пожари.
Sentinel-2A е вторият спътник ат Европейската програма Copernicus на Европейската космическа агенция (ESA), който ще предостави данни за земната повърхност и океаните, съобщава РИА Новости.
Използвайки този спътник, учените се надяват да получат данни за управление на околната среда, като например, карти на районите, засегнати от бедствия. Също така може да бъде изучавано обезлесяването на някои райони и да се прави оценка на въздействието на изменението на климата, например - на отстъплението на ледниците.
"Очаква се на ден да изпраща 60 минути данни към антените на Maspalomas (Канарските острови), Матера (Италия) и Свалбард (Норвегия)", обяснява Феран Гаскон, член на програмата Sentinel-2A. Цялата тази информация е достъпна и на разположение в интернет, каза той.

Станете почитател на Класа