Губернаторът на Южна Каролина: Време е да се премахнат флага на конфедерацията

Губернаторът на щата Южна Каролина, Ники Хейли смята, че е дошло времето да се махне "флагът на Конфедерацията " от щатския Капитолий. Знамето е било на купола на Капитолия до юли 2000 г., когато е преместен на войнишкия паметник на Конфедерацията, който се намира на територията на Капитолия. Сега, Ники Хейли иска да го махне и от там.
Сенаторите Тим Скот и Линдзи Греъм, кандидат за президент на Републиканската партия, са се присъединили към призива, съобщава CNN. За да бъде флагът свален от паметника, трябва одобрение с две-трети от гласовете на двете камари на Общото събрание на Южна Каролина.
Инициативата на Хейли имаше ефекта на доминото и час след изявлението й, властите в щата Мисисипи обявиха решението си да преразгледа формата на своя официален флаг. Председателят на Камарата на представителите на Мисисипи, Филип Гън, препоръча емблемата на Конфедерацията да бъде свалена от флага на щата.
Двете инициативи идват на фона на безредици, предизвикани от убийството на 9 афро-американци в църква в Чарлстън от ръцете на Дилън Сторм Рууф, чиято цел, както той сам е признал - е да отприщи "расова война ". Манифестът му бе придружен със снимки, където позира въоръжен и до знамето на Конфедерацията, факт, който съживи дебата в щата за присъствието на символа върху Капитолия.
"Днес ние сме в момент на единство в нашия щат, за да кажем без гняв, че е време да се свали флага от Капитолия. 150 години след Гражданската война, вече е време", каза Ники Хейли.

Станете почитател на Класа