Airbus предупреждава: инвестициите са в риск, ако Англия напусне ЕС

Европейският аерокосмически и отбранителен гигант Airbus ще преразгледа инвестициите във Великобритания, в случай че тя реши да напусне Европейския съюз. В страната, в поделения на Airbus, вторият най-голям производител на самолети в света след Boeing, работят общо 16 000 души.
Пол Кан, председател на Airbus Великобритания, каза, че Великобритания трябва да се конкурира за международните инвестиции. "Най-добрият начин да се гарантира това е оставане като част от ЕС". Но той добави: "Ако след излизане от Европейския съюз, икономическите условия във Великобритания са по-благоприятни за бизнеса, отколкото в други части на Европа, или извън нея, Airbus би преразгледал бъдещите инвестиции в Обединеното кралство". Г-н Кан предположи също, че ако Великобритания напусне ЕС, компанията може да се изправи пред повече бюрокрация в области като работни визи и търговски бариери.
По-рано, Джордж Осбърн в реч пред групата на работодателите, заяви: "Нашата позиция - която мисля, че се споделя от мнозинството британци и мнозинството от британските предприятия - е, че искаме Великобритания да бъде в Европа, но не управлява от Европа. Целта единната валута да работи неизбежно подтиква към все по-тясна интеграция. Ние не искаме да бъдем част от тази интеграция. Предизвикателството за нас е да се гарантира, че докато това се случи, ще защитим единния пазар, и да се убедим, че ЕС ще продължава да работи в интерес на всички 28 страни-членки, включително и Великобритания."
Премиерът Дейвид Камерън обеща референдум за членството на Великобритания в ЕС до края на 2017 г. и въпросът е в дневния ред на политическите и бизнес стратегии.
Airbus е едно от най-големите промишлени предприятия в Европа, обхващащи гражданското въздухоплаване, отбрана и космоса, с дейност още в Германия, Франция и Испания.

Станете почитател на Класа